Съдът отхвърли вреди за близо 50 000 лв. от управлението на бивш болничен шеф в Търново

Районният съд във Велико Търново "отряза" намеренията на областната болница "Д-р Стефан Черкезов" да си върне близо 50 000 лева от акт за начет на финансовата инспекция с доказани вреди за тази сума. Актът е отпреди две години, а решението на магистратите е от преди броени дни.

С него се отхвърля предявения иск от МОБАЛ за сумата от 40 669 лв. и още 7732 лв. лихви. Освен това болницата е осъдена да плати на бившия директор д-р Людмил Гецов и на другия ответник „Скални материали „АД близо 5000 лева адвокатски хонорари и разноски по това дело.

Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване. Скандалният казус е поредният, който оневинява бившия болничен директор д-р Людмил Гецов въпреки разкритията на ревизори и разследващи полицаи.

Въпросното дело е заведено от настоящото ръководство на здравното заведение след акт за начет и вреди, след разкрито надактуване на строително-ремонтни материали при ремонт на пералното в болницата. Реконструкцията е правена преди 5 г. По това време все още управляваше неврохирургът д-р Гецов. Според съда той и изпълнителя от „Скални материали“ не били действали умишлено, за да нанесат вредите на болницата и не можели да носят парична отговорност.

По делото са били направени няколко експертизи, но вещите лица не успели да докажат по безспорен начин несъответствие между заплатени и реално осъществени дейности по строителството.

След като поста на директор пое д-р Стефан Филев, ревизията откри близо 100 000 лв. вреди и болницата си извади изпълнителни листове. Сега обаче се оказва, че парите не могат да се върнат дори по съдебен път. През миналата година пък бе прекратено и разследването срещу д-р Гецов от Районна прокуратура във Велико Търново поради липса на доказателства за престъпление.

„Още на 13 август 2016г обжалвахме пред Окръжния съд постановлението на районната прокуратура за прекратяване на досъдебното производство. Жалбата бе от името на болницата като заинтересована страна по случая. Съдът трябваше да насрочи и да се произнесе по нея в закрито заседание. До момента никой не ни е уведомил дали има съдебно решение”, коментира пред „Борба” вчера адвокат Даниела Минева, която представлява здравното заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони