Съдът отхвърли жалбите срещу избора на ректор на МУ

Софийският административен съд отхвърли всички жалби срещу легитимността на процедурата за избор на новия ректор на Медицински университет в София проф. Виктор Златков.

На 11 октомври в университета беше проведено общо събрание, на което проф. Златков бе избран на поста с гласовете на 235 делегати при гласували 277 души и 10 невалидни бюлетини.

Жалби срещу процедурата по предварителното изпълнение, по силата на което ректор е проф. Виктор Златков, бяха подадени от бившия ректор проф. Вихра Миланова, шефа на Александровска болница доц. Константин Ангелов и шефа на Клиниката по хирургични болести в Александровска болница Георги Тодоров.

Във вторник магистратите от Софийския административен съд потвърдиха легитимността на вота и отхвърлиха жалбите.

До скандалите, в които е намесен вузът се стигна след безпрецедентната намеса на  просветния министър Меглена Кунева в делата на автономното учебно заведение. Тя поиска документите и бюлетините от общото събрание, на което бе избран проф. Златков, за да се увери в легитимността на избора на новия ректор и отзоваването на стария - проф. Вихра Миланова.

Министър Кунева и проф. Миланова се познават от деца, научи „Труд“. Източник на вестника разказа, че двете живеели блок до блок в квартал „Гоце Делчев“, който тогава бил „Емил Марков“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование