Съдът отхвърли циганските стипендии

Със стипендиите от 60 лева на месец циганчетата трябваше да бъдат стимулирани да не напускат училище.

Определиха ги като дискриминация спрямо останалите българчета

Проектът на МОН предвиждаше 1200 стипендии на стойност 561 400 евро

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли циганските стипендии и ги обяви за дискриминационни спрямо останалите българчета. Това стана с решение от 13 януари 2020 г., в което съдът уважи решението на колегите си от Административен съд София-град (АССГ), който през декември 2018 г. определи като дискриминационен проекта на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към МОН, озаглавен “Подкрепа на ромските ученици за успешно завършване на средно образование”.

Проектът на МОН, съвместно с частен ромски фонд от 2016 г. предвиждаше да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лева на месец) на 700 цигански деца, като условието беше да имат успех най-малко 3,50. Така ромчетата трябва да бъдат стимулирани да не напуснат системата на образованието, обоснова решението си МОН.

В края на октомври 2016 г. родители от Добрич протестираха в продължение на 10 дни пред общината срещу проекта, който дискриминира всички останали деца в България. В декларацията си до 10 институции те настояваха всички българчета да могат да кандидатстват за тези стипендии. С каузата на родителите от Добрич се ангажираха неправителствената организация “Сдружение Азбукари” и лично нейният председател Цвета Кирилова.

В жалбата си до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) тя обоснова решението си защо подобни стипендии поставят в положението на обратна дискриминация всички останали деца в България. Кирилова протестира срещу деленето на учениците на привилегировани и непривилегировани, цигани и българи, срещу ниския праг за получаване на стипендия - 3,50, а също и срещу участието на МОН в проекта с 40% от сумата. Тогавашният образователен министър Меглена Кунева заяви, че не вижда дискриминация в проекта и обясни, че парите от МОН ще бъдат само за заплати на учителите, които ще обучават циганчетата.

“На 27 октомври 2016 г. МОН съобщи, че въпросните 40% от бюджета няма да се дават на циганчета, а на учителите, опитвайки се типично предизборно да потули скандала. Предвидено беше другата част от парите да се даде на така наречените ментори или тютори, които да се занимават с децата в извънкласно време, тоест тези пари от държавния бюджет отново да отиват само за ромските деца!”, опонира Цвета Кирилова.

С решението на върховната съдебна инстанция преди ден 3-годишната борба на “Сдружение Азбукари” се увенча с успех. Заради упорството на КЗД, че проектът им не е дискриминационен, Кирилова обаче не крие възмущението си и пита чии права защитава КЗД - на всички българи или на определена група от тях. Според нея този център е по-добре да бъде закрит, а подобен тип проекти, в които етническите малцинства са привилегировани и останалата част от българчетата са изключени, в никакъв случай не трябва да бъдат одобрявани и финансирани от държавния бюджет.

 

Адвокат Силвия Минчева:

Радвам се, че съдът се променя заедно с обществото

“Сдружение Азбукари” водеше борба за справедливата кауза 3 години

] Силвия Минчева
Силвия Минчева

“Бях приятно изненадана и много щастлива, че към днешна дата, 13 януари 2020 г. ВАС уважи мотивите ни в жалбата ни - каза адвокат Силвия Минчева, която продължава вече над 3 години да представлява про боно “Сдружение Азбукари” в борбата за справедливата кауза. - Не съм чувала за подобно решение, но много се надявах съдът да отсъди не само според закона, но и по съвест. Радва ме фактът, че вече и съдът осъзнава, че стипендиите, които се дават на децата от ромския етнос с уж единствената цел за интеграция, всъщност не интегрират ромите. За тази интеграция са нужни работа, образование и равни начала с всички останали деца. Мисля, че вече не само обществото ни, но и съдът се променя в по-добра насока.”

Коментари

Задължително поле