Съдът потвърди глоби за общо 1000 лева на докторка за ненужна операция

Неврохирургът д-р Дафина Генова бе разследвана по обвинение на пациент за фалшиви операции

Районният съд във Велико Търново е потвърдил две наказателни постановления на докторка за общо 1000 лева. На неврохирургът д-р Дафина Генова са наложени две глоби от по 500 лева за констатирани нарушения, докато е работила в областната болница в старата столица. Тя обаче обжалвала санкциите пред Темида.

Срещу д-р Генова имаше проверки заради извършени от нея ненужни хирургични интервенции. Районната прокуратура във Велико Търново обаче прекрати досъдебно производство срещу докторката, която беше обвинена от пациент, че е правила фалшиви операции. След едногодишно разследване държавното обвинение се произнесе, че липсват данни за извършено престъпление от д-р Дафина Генова. Становището на прокуратурата е на базата на заключение на извършени съдебномедицински експертизи.

Скандалът гръмна през декември 2015 г. след като 22-годишният Сашо Чуков се оплака, че му е извършена хирургична интервенция от д-р Генова, без да е имало нужда. Младият човек твърди, че е броил 3000 лв. за операцията, а тя била платена и от здравната каса.

„Постъпих в болницата след катастрофа, а д-р Генова каза, че имам счупен ломбален прешлен на гръбначния стълб и трябва да се направи операция и да се налее костен цимент. Направих консултации в Плевен и София и се оказа, че нито имам фрактура на прешлени, нито е вкаран костен цимент, който съм платил“, твърдеше Сашо Чуков.

Министерството на здравеопазването и РЗОК–Търново тогава започнаха проверки по още два случая на пациенти, лекувани от завеждащата тогава неврохирургично отделение.

Д-р Генова твърдеше, че е подета демонстративна кампания от заинтересовани лица, които целят закриване на цялото неврохирургично отделение и че някой иска да я очерни неоснователно. Малко след това лекарката напусна търновската болница и в момента практикува като неврохирург в онкоболницата в Панагюрище.

„Видно от назначената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза, диагнозата на Сашо Чуков е погрешно поставена. Избраният метод – вертебропластика е ненужен, както и свързаните с него медикаменти. Погрешно поставената диагноза и свързаното с нея лечение не съответстват на медицинските стандарти по неврохирургия. Правилната диагноза е следвало да бъде „фрактура на лява ключица“, което не изисквало избрания оперативен метод на лечение, а единствено обездвижена с превръзка и домашен лечебен режим. В медицинската документация нямало категорични данни за диагноза „мозъчно сътресение“, пише в мотивите на съда, който е потвърдил наложените на д-р Генова глоби. Освен, че съдът е приел наложените санкции на лекарката като законосъобразни, тя ще трябва да плати и 1665,99 лева разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в старата столица.

Коментари

Задължително поле