Петър Захариев: Въвеждането на тол такси за автобусите може да оскъпи билетите за междуградски превози

Шофьор на ТИР е загинал на място при катастрофа

Обвиняемият за убийството в „Банишора” се разплака в съда

Цветан Цветанов участва в първата у нас градска молитвена закуска в Пловдив

Георги Първанов: Неоходима ни е нова енергийна стратегия

Румяна Арнаудова: Шест лица са с обвинения след вчерашната операция на Спецпрокуратурата

Меркел е решена да се бори докрай за Брекзит със споразумение

Полицаи задържаха участник в телефонна измама в Пазарджик

Брекзит може да доведе повече британски туристи у нас

Вицепрезидентът Йотова: Сега е моментът за анекс към споразумението с Македония

Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

Две катастрофи с луксозни автомобили на столичния бул. „България“

Снимка на яйце детронира Кайли Дженър в инстаграм

Съдът потвърди доживотната присъда на убиеца на командоса Емил Шарков

Апелативният съд във Велико Търново със свое решение потвърди изцяло присъдата на 54-годишния Петко Петков от Лясковец, която бе постановена на първа инстанция. След шумен процес Окръжният съд в старата столица призна Петко Стрелеца за виновен и му наложи доживотен затвор без замяна.

Той бе изправен на подсъдимата скамейка след кървавата драма на 14 март 2014 г, която се разигра в Лясковец . Същия ден  около 6 часа на ул. „Капитан Дядо Никола”  барети атакуваха жилището на Петков и майка му, за да приберат незаконните му оръжия. Той обаче се бе барикадирал в апартамента си и при  опит на спецполицаите да влязат в дома му, бившият готвач откри огън срещу тях.  При стрелбата с полуавтоматична ловна карабина „Arsenal”, модел „SLR – 95 H”, кал. 7,62х39 мм и полуавтоматична едноцевна пушка “BAIKAL”, модел „MP-153”, кал. 12 /12х89/, направил опит да умъртви пет лица и уби на място командоса Емил Шарков.

Със същата присъда, Петко Петков е признат за невинен в това да е извършил тежкото престъпление със средства, опасни за живота на мнозина и по хулигански подбуди.      Съставът е признал Петков за виновен и в това, че за времето от 18 юни 2012 г. до 14 март 2014 г. в дома си е държал незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси. Експертизи установили, че въпросните оръжия са на обща стойност 1488 лева, а 343 броя боеприпаси от различни типове и калибри са на стойност 426 лева. За това закононарушение, магистратите му отреждат  8 години лишаване от свобода.

Съдът е определил едно общо наказание измежду всичките наложени  и това е доживотен затвор без замяна, който да изтърпи при първоначален специален режим. Петко Петков е осъден още да  плати по 100 000 лева на всеки от гражданските ищци –съпругата, дъщерята и на майката  на Емил Шарков, 80 000 лева на  бащата на убития командос- Емил Шарков както и 10 000 лева на един от пострадалите полица. Въпросните суми представляват обезщетения за претърпените от ищците неимуществени вреди, в следствие на престъплението, в едно със законната лихва от 14 март 2014 г.

Петко Петков е осъден и да заплати направените по досъдебното производство разноски в размер на 33 814, 95 лева по сметката на Великотърновска окръжна прокуратура, направените по съдебното производство разноски в размер на 3297, 31 лева по сметка на Окръжен съд Велико Търново, държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в размер на 15 600 лева, както и 5 лева за служебно издаване на изпълнителен лист в случай на невнасянето им.

Срещу присъдата на Окръжен съд – Велико Търново са били подадени протест от Окръжна прокуратура, както и въззивни жалби от подсъдимия лично и чрез упълномощените от него трима защитници, като в тази връзка в Апелативен съд – Велико Търново е било образувано ВНОХД 202/2016 г.  Въззивната инстанция се е запознала с оплакванията в протеста, жалбите на подсъдимия, изготвени от неговите защитници и допълнителните изложения към тях, по реда на чл. 320 ал.3 от НПК, с доказателствата по делото и след като е изслушал становищата на страните в съдебно заседание, изцяло е възприел фактическата обстановка, която е приета за установена по безспорен начин от Великотърновския окръжен съд. Според апелативните магистрати съставът на Окръжния съд е положил максимални усилия за обективно, всестранно и пълно изясняване на същата и прецизно и хронологично е изложил фактите, които са от значение за правилните изводи от фактическо и правно естество.

Също така, въззивният съд изцяло е възприел изводите на първата инстанция по фактите и приложението на материални и процесуален закон.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Не, не, не, Нее може за едно убийство от битов характер, да се дават 12 години, и за криминални до 18 години, А тук, те влязоха в дома муу ! Трябва в Стрстбуг !!!!

 2. Трябва да се прикрият престъпно некадърните началници, нааредили четирима бойци на един междуетажен балкон по-малък от 1 кв.м.
  Те не са се и опитали да го призоват в полицейското, нямат никакъв план за действие, не са обмисляли варианти за изваждането му от жилището (с измама), не са имали набор нелетални възпиращи оръжия – просто директен щурм.
  Срелецът не е у ред. Държал си е пушките винаги готови и под ръка. На какво се е надявал? Най-много да застреля 2-3-ма и после ще го разкъсат. Полицаите имат известен късмет, че го сварват бос и по пижама 🙂

 3. Мисля, че единият „елитен полицай“ е убит от „приятелски огън“, а другият също е ранен от „приятелски огън“ по следните причини:
  1.“Елитните ни полицаи“ са изстреляли безразборно по апартамента на Петко повече от 150 патрона.
  2.Петко е много опитен ловец, човек който може по инстинкт да стреля много точно, особено когато става въпрос за самозащита.
  3.Петко е имал под ръка четири ловни автомата, които навярно събират по 5 патрона за глигани, които имат по 9 съчми за глигани /които убиват глиган от 100 метра/. Това означава около 180 патрона, които той е могъл да изстреля за няколко секунди, ако е било така колко ли жертви е щяло да има от „Елитните ни полицаи“, които са били на не повече от 10 метра от него.
  4.От горното е видно, че Петко, въобще не е стрелял. Същият трябва да бъде оневинен. На него трябва да се издигне паметник за това, че същият е защищавал имота си от безчинствата на нашата некадърна и корумпирана полиция, която в повечето случаи прикрива престъпниците и гледа да рекетира честните Българи.

 4. A за циганите,убиващи старите хора в селата, какви са присъдите ???

 5. Без да обсъждам кой крив и кой прав, ама един ловец направи за посмешище „елитни полицаи“ тренирани и обучавани да водят битки. Жалко за загиналия, ама или е бил слаб ученик или началниците им са ги пратили не където трябва и без нужната информация. Дано не им се налага да воюват срещу терористи.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.