Съдът потвърди доживотната присъда на убиеца на командоса Емил Шарков

Апелативният съд във Велико Търново със свое решение потвърди изцяло присъдата на 54-годишния Петко Петков от Лясковец, която бе постановена на първа инстанция. След шумен процес Окръжният съд в старата столица призна Петко Стрелеца за виновен и му наложи доживотен затвор без замяна.

Той бе изправен на подсъдимата скамейка след кървавата драма на 14 март 2014 г, която се разигра в Лясковец . Същия ден  около 6 часа на ул. „Капитан Дядо Никола”  барети атакуваха жилището на Петков и майка му, за да приберат незаконните му оръжия. Той обаче се бе барикадирал в апартамента си и при  опит на спецполицаите да влязат в дома му, бившият готвач откри огън срещу тях.  При стрелбата с полуавтоматична ловна карабина „Arsenal”, модел „SLR – 95 H”, кал. 7,62х39 мм и полуавтоматична едноцевна пушка “BAIKAL”, модел „MP-153”, кал. 12 /12х89/, направил опит да умъртви пет лица и уби на място командоса Емил Шарков.

Със същата присъда, Петко Петков е признат за невинен в това да е извършил тежкото престъпление със средства, опасни за живота на мнозина и по хулигански подбуди.      Съставът е признал Петков за виновен и в това, че за времето от 18 юни 2012 г. до 14 март 2014 г. в дома си е държал незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси. Експертизи установили, че въпросните оръжия са на обща стойност 1488 лева, а 343 броя боеприпаси от различни типове и калибри са на стойност 426 лева. За това закононарушение, магистратите му отреждат  8 години лишаване от свобода.

Съдът е определил едно общо наказание измежду всичките наложени  и това е доживотен затвор без замяна, който да изтърпи при първоначален специален режим. Петко Петков е осъден още да  плати по 100 000 лева на всеки от гражданските ищци –съпругата, дъщерята и на майката  на Емил Шарков, 80 000 лева на  бащата на убития командос- Емил Шарков както и 10 000 лева на един от пострадалите полица. Въпросните суми представляват обезщетения за претърпените от ищците неимуществени вреди, в следствие на престъплението, в едно със законната лихва от 14 март 2014 г.

Петко Петков е осъден и да заплати направените по досъдебното производство разноски в размер на 33 814, 95 лева по сметката на Великотърновска окръжна прокуратура, направените по съдебното производство разноски в размер на 3297, 31 лева по сметка на Окръжен съд Велико Търново, държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в размер на 15 600 лева, както и 5 лева за служебно издаване на изпълнителен лист в случай на невнасянето им.

Срещу присъдата на Окръжен съд - Велико Търново са били подадени протест от Окръжна прокуратура, както и въззивни жалби от подсъдимия лично и чрез упълномощените от него трима защитници, като в тази връзка в Апелативен съд - Велико Търново е било образувано ВНОХД 202/2016 г.  Въззивната инстанция се е запознала с оплакванията в протеста, жалбите на подсъдимия, изготвени от неговите защитници и допълнителните изложения към тях, по реда на чл. 320 ал.3 от НПК, с доказателствата по делото и след като е изслушал становищата на страните в съдебно заседание, изцяло е възприел фактическата обстановка, която е приета за установена по безспорен начин от Великотърновския окръжен съд. Според апелативните магистрати съставът на Окръжния съд е положил максимални усилия за обективно, всестранно и пълно изясняване на същата и прецизно и хронологично е изложил фактите, които са от значение за правилните изводи от фактическо и правно естество.

Също така, въззивният съд изцяло е възприел изводите на първата инстанция по фактите и приложението на материални и процесуален закон.

Коментари

Задължително поле