Д-р Куин Лечителката се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

Съдът потвърди доживотната присъда на убиеца на командоса Емил Шарков

Апелативният съд във Велико Търново със свое решение потвърди изцяло присъдата на 54-годишния Петко Петков от Лясковец, която бе постановена на първа инстанция. След шумен процес Окръжният съд в старата столица призна Петко Стрелеца за виновен и му наложи доживотен затвор без замяна.

Той бе изправен на подсъдимата скамейка след кървавата драма на 14 март 2014 г, която се разигра в Лясковец . Същия ден  около 6 часа на ул. „Капитан Дядо Никола”  барети атакуваха жилището на Петков и майка му, за да приберат незаконните му оръжия. Той обаче се бе барикадирал в апартамента си и при  опит на спецполицаите да влязат в дома му, бившият готвач откри огън срещу тях.  При стрелбата с полуавтоматична ловна карабина „Arsenal”, модел „SLR – 95 H”, кал. 7,62х39 мм и полуавтоматична едноцевна пушка “BAIKAL”, модел „MP-153”, кал. 12 /12х89/, направил опит да умъртви пет лица и уби на място командоса Емил Шарков.

Със същата присъда, Петко Петков е признат за невинен в това да е извършил тежкото престъпление със средства, опасни за живота на мнозина и по хулигански подбуди.      Съставът е признал Петков за виновен и в това, че за времето от 18 юни 2012 г. до 14 март 2014 г. в дома си е държал незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси. Експертизи установили, че въпросните оръжия са на обща стойност 1488 лева, а 343 броя боеприпаси от различни типове и калибри са на стойност 426 лева. За това закононарушение, магистратите му отреждат  8 години лишаване от свобода.

Съдът е определил едно общо наказание измежду всичките наложени  и това е доживотен затвор без замяна, който да изтърпи при първоначален специален режим. Петко Петков е осъден още да  плати по 100 000 лева на всеки от гражданските ищци –съпругата, дъщерята и на майката  на Емил Шарков, 80 000 лева на  бащата на убития командос- Емил Шарков както и 10 000 лева на един от пострадалите полица. Въпросните суми представляват обезщетения за претърпените от ищците неимуществени вреди, в следствие на престъплението, в едно със законната лихва от 14 март 2014 г.

Петко Петков е осъден и да заплати направените по досъдебното производство разноски в размер на 33 814, 95 лева по сметката на Великотърновска окръжна прокуратура, направените по съдебното производство разноски в размер на 3297, 31 лева по сметка на Окръжен съд Велико Търново, държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в размер на 15 600 лева, както и 5 лева за служебно издаване на изпълнителен лист в случай на невнасянето им.

Срещу присъдата на Окръжен съд – Велико Търново са били подадени протест от Окръжна прокуратура, както и въззивни жалби от подсъдимия лично и чрез упълномощените от него трима защитници, като в тази връзка в Апелативен съд – Велико Търново е било образувано ВНОХД 202/2016 г.  Въззивната инстанция се е запознала с оплакванията в протеста, жалбите на подсъдимия, изготвени от неговите защитници и допълнителните изложения към тях, по реда на чл. 320 ал.3 от НПК, с доказателствата по делото и след като е изслушал становищата на страните в съдебно заседание, изцяло е възприел фактическата обстановка, която е приета за установена по безспорен начин от Великотърновския окръжен съд. Според апелативните магистрати съставът на Окръжния съд е положил максимални усилия за обективно, всестранно и пълно изясняване на същата и прецизно и хронологично е изложил фактите, които са от значение за правилните изводи от фактическо и правно естество.

Също така, въззивният съд изцяло е възприел изводите на първата инстанция по фактите и приложението на материални и процесуален закон.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Не, не, не, Нее може за едно убийство от битов характер, да се дават 12 години, и за криминални до 18 години, А тук, те влязоха в дома муу ! Трябва в Стрстбуг !!!!

 2. Трябва да се прикрият престъпно некадърните началници, нааредили четирима бойци на един междуетажен балкон по-малък от 1 кв.м.
  Те не са се и опитали да го призоват в полицейското, нямат никакъв план за действие, не са обмисляли варианти за изваждането му от жилището (с измама), не са имали набор нелетални възпиращи оръжия – просто директен щурм.
  Срелецът не е у ред. Държал си е пушките винаги готови и под ръка. На какво се е надявал? Най-много да застреля 2-3-ма и после ще го разкъсат. Полицаите имат известен късмет, че го сварват бос и по пижама 🙂

 3. Мисля, че единият “елитен полицай” е убит от “приятелски огън”, а другият също е ранен от “приятелски огън” по следните причини:
  1.”Елитните ни полицаи” са изстреляли безразборно по апартамента на Петко повече от 150 патрона.
  2.Петко е много опитен ловец, човек който може по инстинкт да стреля много точно, особено когато става въпрос за самозащита.
  3.Петко е имал под ръка четири ловни автомата, които навярно събират по 5 патрона за глигани, които имат по 9 съчми за глигани /които убиват глиган от 100 метра/. Това означава около 180 патрона, които той е могъл да изстреля за няколко секунди, ако е било така колко ли жертви е щяло да има от “Елитните ни полицаи”, които са били на не повече от 10 метра от него.
  4.От горното е видно, че Петко, въобще не е стрелял. Същият трябва да бъде оневинен. На него трябва да се издигне паметник за това, че същият е защищавал имота си от безчинствата на нашата некадърна и корумпирана полиция, която в повечето случаи прикрива престъпниците и гледа да рекетира честните Българи.

 4. A за циганите,убиващи старите хора в селата, какви са присъдите ???

 5. Без да обсъждам кой крив и кой прав, ама един ловец направи за посмешище “елитни полицаи” тренирани и обучавани да водят битки. Жалко за загиналия, ама или е бил слаб ученик или началниците им са ги пратили не където трябва и без нужната информация. Дано не им се налага да воюват срещу терористи.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.