Банките са готови да преминат стрес теста на ЕЦБ Ако резултатите са добри, България ще е изпълнила едно от най-важните условия за участие в Банковия съюз

На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Съдът потвърди забраната на Uber Фирмата имаше 40 хил. потребители в София

Съдът потвърди решението на КЗК, с което на Uber беше забранено да осъществява дейност в България.

Компанията за споделено пътуване може да обжалва пред петчленен състав

Американската компания за споделено пътуване Uber претърпя тежко съдебно поражение в България. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) e отхвърлил жалбата на двете дъщерни фирми “Юбер Б.В” и “Разиер Опърейшънс Б.В.” срещу решението от юни 2015 г. на Комисията за защита на конкуренцията, с което на платформите беше забранено да извършват дейност в страната. На двете дружества бяха наложени и санкции по 50 хил. лв. Сега и глобите са потвърдени от съда. Дружествата могат да обжалват пред петчленен състав на ВАС.

В жалбата на Uber се твърдеше, че решението на КЗК е нищожно, защото комисията не е компетентен орган да разследва дейността на двете дъщерни фирми, тъй като те са холандски “доставчици на услуги на информационното общество”. Според ВАС обаче това оплакване е неоснователно. Според тричленния съдебен състав “Юбер Б.В” и “Разиер Опърейшънс Б.В.” извършват дейност в България, като законодателят не прави разлика между това дали нарушаването на конкуренцията се извършва чрез поведение на определено предприятие в интернет или в реално физическо място на осъществяване на стопанската дейност.

Според адвокатите на Uber дружествата от групата не са превозвачи, а софтуерни компании, които събират лица, желаещи да споделят пътувания. В този смисъл “Юбер Б.В.” и “Разиер Опърейшънс Б.В.”, като доставчици на услугата UberX не извършвали обществен превоз. ВАС обаче се позова на решение на Съда на ЕС от 20 декември 2017 г. по делото на Asociaciуn Profesional Elite Taxi срещу Uber Systems SpainSL, с което постановява, че по същество Uber предоставя транспортни, а не технологични услуги.

Припомняме, че през 2016 г. за Uber в България работеха над 20 инженери, а услугата имаше 40 хил. потребители в София. В края на 2016 г. обаче Uber се отказва от екипа си в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.