Съдът реши: Машинно гласуване ще има във всяка секция

Снимка: Архив

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Решението на съда е окончателно, съобщи БТВ.

Така на 26 март във всяка от 12-те хиляди изборни секции трябва да има освен бюлетини, и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на новата политическа формация „Нова република”, а заради ограничаването на машините само до 500 секции бивши депутати поискаха оставката на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Машинното гласуване е бързо – резултатите се „броят” в реално време, обективно и тайно.

Досега у нас то е прилагано четири пъти, като последните два пъти не беше експериментално, а напълно функциониращо.

На последните избори машинно можеше да се гласува в 300 секции. 23% от избирателите, които разполагаха с тази възможност, се възползваха от нея.

Проблемът към момента е, че е много трудно, а може би и невъзможно, за краткия срок до изборите – на 26 март, да се осигурят толкова много машини за гласуване.

До момента техниката се вземаше под наем. Наемът, транспортът, поддръжката, софтуерът и логистиката на една машина за гласуване струваха по 1500 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Отново ще се нагушат някой хора.Тлъсти пачки ще се разпределят по веригата.Толкова явно лобиране,че нямам думи.Съдът реши и той да се облажи.Потърпевшите сме ние,хората,които плащаме сметката.Все пак за машините някой ще получи десетки милиони.

  2. И да се внимава много при гласуването,при машинното няма „ама,сбърках“,повторен вот при него няма.И да не забравим най-важното – ЧЕСТИТ ТРИФОН ЗАРЕЗАН!НАЗДРАВЕ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.