Съдът реши петима българи да бъдат предадени на властите на Гърция

Снимка: Архив

Петима български граждани, обявени за международно издирване ще бъдат предадени на властите на Гърция на основание издадена европейска заповед за арест. Лицата се изискват от южната ни съседка за провеждане на наказателно преследване спрямо тях за извършено престъпление. Те са уличени в измама и участие в организирана престъпна група.

Апелативният съд във Велико Търново не уважи жалбите на задържаните и прие за основателно поддържаното от Апелативна прокуратура – Велико Търново искане на Окръжна прокуратура – Русе за допускане на предаване на Росен Д., Димитър Я., Димитър Д., Борислав Д. и Димитър Г.

Срещу петимата мъже от град Ветово има издадени Европейски заповеди за арест от 14 ноември миналата година по наказателно дело на Апелативната прокуратура - Тессалоники, в Гърция.

Деянията, за които се издирват са престъпления „продължавана измама в съучастие на множество лица, извършена през периода 5 май до 28 юни 2016г “ и „създаване и включване в престъпна организация, през 2015 г за извършване на престъпления, сред които и измами“, които по гръцкото законодателство са наказуеми с лишаване от свобода до 10 години. Решението на апелативен съд не подлежи на обжалване.

Освен петимата мъже от гр. Ветово още двама български граждани ще бъдат предадени на гръцките власти.

По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, съдът допусна предаване на българските граждани Атанас А. и Атанас Х. Двамата мъже от гр. Г. Оряховица са обявени за международно издирване от гръцките власти въз основа на Европейски заповеди за арест, издадени от съд в град Солун, Гърция, с цел предаването им за провеждане на наказателно преследване за извършено престъпление – участие в организирана престъпна група и измама. Решенията на първата съдебна инстанция са в срок на обжалване.

По отношение и на седемте български граждани съдът прие, че са налице предпоставките по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест и уважи искането на прокуратурата, като допусна предаването на издирваните лица на компетентните власти в Република Гърция на основание издадена Европейска заповед за арест. По отношение на всички са наложени ограничителни мерки „задържане под стража“ до фактическото им предаване на искащата държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право