Съдът ще гледа делото по екстрадирането на Мурад Хамид

Софийският градски съд ще гледа делото за експулсиране на Мурад Хамид, френският гражданин, обвинен в тероризъм. За задържането му беше издадена европейска заповед заради съмнения във връзка с "Ислямска държава" и съпричастност с атентатите във френския вестник "Шарли Ебдо"миналата година.

Мъжът, който е зет на един от нападателите, окървавили редакцията на „Шарли ебдо”, е бил задържан за 24 часа на територията на град София на 29 юли. Първоначално той е бил настанен в бежански център, след като е бил върнат от турската граница.

За известно време Хамид беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели на „Шарли ебдо“ през януари 2015 година, заедно с братята Куаши (единият от които беше женен за сестра му) . Но благодарение на солидното си алиби (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен.

Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези „варварски престъпления“ да навреди на бъдещето му.

Името на Мурад Хамид се споменава отново едва на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Коментари

Задължително поле