Съдят Антон Генов заради олио за биогориво

Като шеф от агенцията по храните проверявал конкуренти на фирма, в която работи сина му

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия футболен съдия Антон Генов. Той ще отговаря пред съда като шеф на Областната дирекция по безопасност на храните – София за престъпление по служба и за принуда.

Скандалът с Генов гръмна през юни т.г., когато от спецзвено “Антикорупция” го обвиниха за това , че е използвал службеното си положение в полза на фирма, в която работи сина му. Тогава само пред “Труд” един от най-известните български футболни съдии коментира, че всичко, което е направил е в рамките на закона.

На 5 октомври 2016 г. Генов изпратил проверка на склад на дружеството “И.” ЕООД - гр. Нови Искър, където се съхранява отработена мазнина, изкупувана от заведения в София. Продуктът служи като суровина за производство на биогориво. Генов наредил олиото да бъде иззето. Според прокуратурата проверката не е била от компетентността на службата на Генов, а на РИОСВ, тъй като не става дума за храни, а за отпадък. Разследващите установили, че целта директора била да “набави облаги” на дружеството “У.” ЕООД, в което тогава е работел синът му. Фирмата също се занимавала с изкупуване на мазнина за биогориво. Нещо повече – бидоните с 8180 литра иззето употребявано олио били откарани с автомобили на дружеството “У.”

Месец по-късно по същата схема Генов наредил проверка и на склад на друг конкурент на фирмата на сина му. Там обаче не се стигнало до изземане на мазнина, тъй като се намесили началници от Българската агенция по безопасност на храните и спрели действията на областния шеф.

Също през есента на м.г. Генов опитал да принуди управител на чужда фирма да не започва търговска дейност по изкупуване на олио в София, той като ще стане конкурент на фирмата, в която е синът му.

Генов не е бил задържан, наложена му мярка парична гаранция от 5000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право