Съдят арабски принцеси в Белгия

Белгийската прокуратура поиска присъди лишаване от свобода и глоба от 1,9 милиона евро за осем принцеси от Абу Даби, обвинени, че са се отнасяли като към "роби" към двайсетина свои домашни помощнички, предаде ДПА, цитирана от "Дарик".

Задочният процес срещу принцеса Хамда Алнехаян, вдовица на шейха на Абу Даби, и нейните седем дъщери започна в Брюксел в четвъртък. Обвинението заяви, че те са конфискували на паспортите на служителките си и са отказали да им плащат заплати.

Поискано бе наказание затвор от 18 месеца и глоба. Обвинението е в трафик на хора, отнемане на свобода и "нехуманно и унизително" отношение към работилите за тях жени - бавачки, готвачи и прислужнички.

Защитата на принцесите поиска те да бъдат оправдани с аргумента, че договорите с домашните помощнички са били подготвени не от тях, а от компания, която трябва да носи съдебна отговорност за нарушаването им.

Защитата на прислужничките обаче заяви, че като собственици на въпросната компания са регистрирани членове на семейството на шейха, включително някои от принцесите.

Случаят е от 2008 година. Действайки по сигнал, белгийската полиция прави тогава проверка в луксозен хотел, където принцесите заемали цял етаж в продължение на година.

Според медиите прислужничките са от Филипините, Мароко, Индия, Египет, Турция, Ирак и Сирия. Твърди се, че те трябвало денонощно да са на разположение на работодателите си и осем месеца не са им позволявали да напускат хотела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят