Съдят бивша шефка на социални домове край Дунав за злоупотреби

Снимка: Архив

Бивша директорка на домове за възрастни хора с увреждания край Лом застава пред съда за извършени от нея престъпления, сред които са престъпления по служба, документни престъпления и длъжностни присвоявания, съобщиха от Апелативна прокуратура. Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Монтана за времето от 23 май 2012 г. до 1 юни 2017 г. обвиняемата Наталия П. била директор на „Дом за възрастни хора с деменция“ и „Дом за стари хора“ в крайдунавското село Добри дол. Двата приюта се издържали с бюджетни средства към Община Лом и имали обща каса и персонал.

Финансовите злоупотреби били засечени при проверка през януари 2017 г. от вътрешния одит на Община Лом и Инспектората към Агенция за социално подпомагане - София. Експертите установили, че при закупуване на материали за домовете - за поддръжка, хранителни продукти, канцеларски или строителни материали, нямало заявка за необходимостта им, утвърдена от директора. А за документалното им отчитане били сключвани фиктивни сделки със съмнителни или несъществуващи фирми, и изготвяни фалшиви фактури. Менте документите били представяни от ексдиректорката пред касиера за осребряване, а парите вземала на ръка. Ревизорите разкрили и че при извършваните в домовете строително-ремонтни дейности нямало представени сметки, договори и протоколи за извършена работа. Липсвали и заявки за материали при ремонт на служебните автомобили и протоколи за повреди, но парите за сервизната дейност отново били прибирани от бившата шефка.

Според експертите като директор Наталия П. упражнявала и служебен натиск върху подчинените си, за да оформят представените от нея документи и да плащат разходите по фактури. По този начин ексшефката получила от касата на двата дома 189 523 лева. През декември 2015 г. Наталия П. издала заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения и определила и на себе си бонус от 900 лева, без да има правомощие за това. Директорката закупила за домовете и бус „Хюндай” за 10 000 лева,гласувани от Общинския съвет, но автомобилът се оказал стар и потрошен и на реална стойност 3500 лева. През цялото време на директорстването си обвиняемата пътувала много пъти из цяла България със служебните коли на социалните заведения, дори и по време на платените си отпуски, разкрили още проверките. Щетите нанесени от бившата шефка са с изключително високата обществена опасност на деянието й.

Случаят е особено тежък и поради типа на домовете, в които са настанени лица възрастни хора и лица с увреждания. Вместо да полага грижи за тях Наталия П. ощетявала не само бюджета на домовете, но и самите безпомощни лица, смятат магистратите. За престъпленията, в които е обвинена ексшефката, законът предвижда от 10 до 20 години затвор. Наказателното производство срещу бившата директорка ще продължи в съда, заявиха от прокуратурата.

Коментари

Задължително поле