Съдят братя, ощетили хазната с над 2 млн. лв.

Двама братя отиват на съд за данъчни престъпления в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура във Варна.

50-годишният Златко и 43-годишният Светлозар ще отговарят пред окръжния съд за ДДС-измами за над 2 млн. лв., извършени през 2009 и 2010 г. Братята решили да търгуват със зърно, което изкупували от производители без документи. Златко вече имал опит в този бизнес като управител на "Агроклас" ЕООД, а имал и познати, които изкупували фирми със задължения към бюджета.

На името на един от тях регистрирал "Грейн продукт" ЕООД, а после двамата със Светлозар се сдобили с нотариално заверени пълномощни да се разпореждат с парите в банковата сметка на фирмата. Разследването установило, че тя не е извършвала реални сделки. С подправени декларации Златко приспаднал данъчен кредит в размер на 1 375 444 лв., а Светлозар избегнал установяването на задължения към хазната по ДДС за 791 583 лв.

Ако бъдат признати за виновни, братята могат да получат наказания от 3 до 8 г. затвор и конфискация на имущество. Златко ще дочака процеса зад решетките, където търпи 4-годишна присъда за данъчно престъпление като шеф на "Агроклас" ЕООД. Брат му също е осъждан, но е реабилитиран, уточниха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право