Съдят внук, убил дядо си На подсъдимата скамейка за съизвършителство застава и негов приятел

Снимка: Архив

Внук убил дядо си за пари и приятелят му застават пред съда. Окръжна прокуратура – Ямбол предаде на съд Марио М. (на 26 г. от гр. Бургас) и Станислав В. (на 23 г. от гр. Бургас), съобщават от пресслужбата на прокуратурата.

Двамата са подсъдими за това, че на 20.09.2016 г. около 20:00 – 21:00 часа в къща, находяща се в с. Люлин, общ. Стралджа, обл. Ямбол действайки в съучастие, в качеството си на съизвършители умишлено умъртвили възрастен мъж по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост, чрез удушаване, като деянието е извършено с користна цел – да вземат парите на възрастния мъж, намиращи се в дома му на горепосоченото място, както и предумишлено – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, предл. 2 и 3, т. 7 и т. 9 вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

На 20.09.2016 г. вечерта след 17:00 часа двамата с лек автомобил потеглили през ж.к. „Меден Рудник“ в гр. Бургас по пътя за гр. Средец, на път за село Люлин, където живеел дядото на Марио. За да не бъдат забелязани от съседи на пострадалия, двамата оставили колата встрани от асфалтовия път на около километър – километър и половина преди да стигнат до къщата му. Тъй като входната портална врата на оградения двор била заключена, двамата прескочили оградната мрежа, където имало дървен навес и влезли в двора. Входната врата на къщата също била заключена, което наложило Марио М. да почука на прозореца викайки дядо си, след което възрастният човек отворил вратата и ги посрещнал.

Марио М. казал на дядо си, че няма да може да му помогне при гроздобера и поискал пари от него за да може да върне свой дълг към Станислав В. Пострадалият не отказал категорично, но казал на Марио М., че за това трябва да почака. Марио М. на висок тон продължил да настоява дядо му да му даде пари.

Между тях възникнала разправия и двамата започнали взаимно да си отправят обидни думи. Тогава подсъдимите разбрали, че пострадалият няма да даде пари на Марио М. и двамата решили да действат съобразно предварителна договорка за умъртвяването на възрастния мъж.

Станислав В., който стоял на едно от двете легла намиращи се в стаята внезапно станал приближил пострадалия откъм гърба и обхванал с ръце тялото му около гръдния кош, като по този начин притискал и ръцете му към тялото, за да не може последният да се съпротивлява. Чрез завъртане на тялото извадил от равновесие пострадалия и го съборил на пода. В този момент Марио М. се надвесил над дядо си и му нанесъл множество удари с юмруци по лицето му и блъснал главата му в пода на стаята.

После Марио М. взел едно въже дълго около един метър, сплетено на плитка с дебелина около 10 мм., което било хвърлено на пода, преметнал го през врата на пострадалия, като едновременно с това натиснал силно с коленете си гръдния кош на дядо си, а с ръце издърпвал двата края на въжето кръстосвайки го около шията му. В процеса на дърпане на въжето го местил и опъвал от различни позиции в стремежа си да го умъртви, като се местил около тялото на лежащия на земята възрастен мъж.

В резултат на натиска на гръдния кош били счупени пето, шесто и седмо ребро и причинени тежки контузионни огнища на левия бял дроб на пострадалия. Той правел опити да се освободи, като извива тялото и врата си встрани, но не успял.

Докато Марио М. опъвал двата края на въжето кръстосано на шията на пострадалия, Станислав В. пуснал тялото му и се измъкнал изпод него и с двете си колена също натиснал силно гръдния кош на възрастния мъж. Тези действия на двамата подсъдими целящи умъртвяването на пострадалия продължили няколко минути. В един момент той издъхнал. След като той бил умъртвен, подсъдимите започнали да търсят и открили пари в къщата.

Двамата бързали да напуснат местопроизшествието, излезли от двора от същото място откъдето и влезли и отишли до автомобила, след което потеглили за гр. Бургас по същия път по който дошли през гр. Средец. През целия път от с. Люлин до гр. Бургас двамата уточнявали защитни версии в случай че бъдат разпитвани за убийството от полицията.

Около 22.00 ч. подсъдимите отишли в апартамент. Там се преоблекли като свалили от себе си всички дрехи, прибрали ги в два полиетиленови чувала за смет, измили ръцете си. В един от посочените чували Марио М. изхвърлил и плетеното въже. Качили чувалите в автомобила и ги разнесли в бургаския ж.к.“Славейков“, като поотделно ги изхвърлили в контейнери за смет.

Окръжен съд – Ямбол е насрочил заседанието си за утре /4 юни/.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.