Съдят ген. Киров за издаване на тайна

Трето дело срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров започна днес в Софийския градски съд. Процесът е разгласяване на държавна тайна и председателят на състава Ани Захариева му даде ход при закрити врата.

Преди началото на заседанието ген. Киров разказа за какво е обвинен. Ставало дума за негово интервю пред една от телевизиите от 2014 г. В него обяснил, че Националната разузнавателна служба (НРС) е помогнала за разрешаване на случай от 2008 г. с български шофьор в Иран.

Историята е с нашенския тираджия Живко Русев. Той бил арестуван от иранските власти, които открили 130 кг хероин в камиона му.

После бил осъден на смърт. Задачата, която получила НРС, била да установи контакт с властите в Иран. “Единствената настойчива молба беше да не бъде реализирана смъртна присъда. Реакцията на иранската страна беше доста емоционална, защото там наказанията за наркотици са смъртни… Не поискаха нищо в замяна. Казаха, че молбата ще бъде докладвана на президента Ахмадинеджад и религиозния водач на Иран…Още докато бяхме там, казаха, че има склонност да бъде разгледана нашата молба в положителен аспект”, обясни тогава ген. Киров.

По-късно присъдата на Русев е заменена с доживотна и той е върнат в България. Тук наказанието му е намалено до 5 години, но после е увеличено на 15 години.

Според ген. Киров законът не е нарушен и това дело е поръчково от страна на наследниците му в НРС. Срещу него се водят още две дела за присвояване на 10 млн. лв. общо. Водело се и четвърто дело, по което е обвинен за пътуване със самолет в бизнес класа, но по него вече е оправдан на първа инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право