„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Жельо Бойчев: Ще се стремим информацията от комисията за ЧЕЗ да стане публична

Плащаме чрез мобилно приложение паркирането в София

ГЕРБ замрази спорни промени в НК Бизнесът се противопостави на еднаквия режим за корупционни престъпления

Икономистът проф. Димитър Иванов: 90% от икономиката ни се крепи на Гинки

Столетов, наший генерал, се яви на пощенска марка Солистите от Оркестъра за народна музика на БНР и Мистерията на българските гласове поздравиха гостите

Борисов в Брюксел: Социалното измерение на ЕС трябва да бъде засилено (ВИДЕО)

Пускат асансьор за 350 000 лв. в шуменската болница Министерско лъскане на коридори преди водосвета

Подписано е рамковото споразумение за поддръжка на родните МиГ-29

Съдят ген. Киров за издаване на тайна

Генерал Кирчо Киров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба.

Трето дело срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров започна днес в Софийския градски съд. Процесът е разгласяване на държавна тайна и председателят на състава Ани Захариева му даде ход при закрити врата.

Преди началото на заседанието ген. Киров разказа за какво е обвинен. Ставало дума за негово интервю пред една от телевизиите от 2014 г. В него обяснил, че Националната разузнавателна служба (НРС) е помогнала за разрешаване на случай от 2008 г. с български шофьор в Иран.
Историята е с нашенския тираджия Живко Русев. Той бил арестуван от иранските власти, които открили 130 кг хероин в камиона му.

После бил осъден на смърт. Задачата, която получила НРС, била да установи контакт с властите в Иран. “Единствената настойчива молба беше да не бъде реализирана смъртна присъда. Реакцията на иранската страна беше доста емоционална, защото там наказанията за наркотици са смъртни… Не поискаха нищо в замяна. Казаха, че молбата ще бъде докладвана на президента Ахмадинеджад и религиозния водач на Иран…Още докато бяхме там, казаха, че има склонност да бъде разгледана нашата молба в положителен аспект”, обясни тогава ген. Киров.
По-късно присъдата на Русев е заменена с доживотна и той е върнат в България. Тук наказанието му е намалено до 5 години, но после е увеличено на 15 години.

Според ген. Киров законът не е нарушен и това дело е поръчково от страна на наследниците му в НРС. Срещу него се водят още две дела за присвояване на 10 млн. лв. общо. Водело се и четвърто дело, по което е обвинен за пътуване със самолет в бизнес класа, но по него вече е оправдан на първа инстанция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.