Съдят деветокласник за убийство на 57-годишен мъж в село Попица

Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М. Илиев за убийство на мъж, извършено от него по особено мъчителен начин, съобщават от Прокуратурата.

Обвиняемият Илиев е ученик в 9-ти клас в гимназия в гр. Бяла Слатина. Контактувал с лица от криминалния контингент и много често злоупотребявал с алкохол.

На 19.01.2017 г. в с. Попица, обл. Враца, обвиняемият, заедно с приятеля си, купили бира и решили да посетят техния съселянин М. Михайлов, по прякор „Мечо“. Петдесет и седем годишният мъж ги поканил в дома си, където тримата първоначално спокойно разговаряли за пребиваването на стопанина в Гърция.

По-късно, след като изпили бирата, Илиев и Михайлов отишли за ракия и се върнали в къщата на последния, където продължили да консумират алкохол.

Около 22 ч. Михайлов станал да танцува, при което хванал Илиев за дрехите го разтърсил. Ядосан младежът посегнал към една празна чиния и ударил с нея мъжа по главата, след което хвърлил по него още две чинии, които се счупили. В резултат на последните два удара пострадалият се свлякъл на дивана, като от главата му започнала да тече кръв. В този момент Илиев взел кухненски нож, намиращ се на масата, и с него нанесъл шест удара в областта на шията на Михайлов.

След извършването на убийството обвиняемият излязъл от къщата, заключил катинара и изхвърлил ножа в двора, където бил навалял сняг. Впоследствие прибрал се в дома си и легнал да спи.

На следващия ден, той разказал за случилото се предишната вечер на баща си, който подал сигнал на тел. 112 за извършеното престъпление.

От 25.01.2017 г. Илиев е с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

От заключението на съдебномедицинската експертиза се установява, че причината за смъртта на Михайлов е остро настъпилата кръвозагуба, вследствие на прерязване на лявата яремна вена. Освен на шията, констатирани са увреждания в областта на главата и лицето. До изпадането му в безсъзнание Михайлов е преживял значителни болки и страдания.

Комплексната психолого-психиатрична експертиза на непълнолетния Илиев сочи, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него деяние, както и да ръководи постъпките и поведението си.

Предстои насрочване на първото заседание по делото.

Коментари

Задължително поле