Съдят изкупвачи на зърно за укрити данъци и пране на пари

Регистрирали фирми на името на наркомани и психоболни

Трима варненци, занимали се с търговия със зърно, отиват на съд за участие в престъпна схема за укриване на данъци и пране на пари, съобщиха от окръжната прокуратура във Варна.

Кирил Ж. ще отговаря за укриване на 826 577 лв., Красен Ж. - за 281 909 лв., а Теодор А. - за близо 104 000 лв. Мъжете изкупували зърно от нерегистрирани по ДДС производители. Теодор бил пълномощник на фирмата на брат си, която доставяла зърно за един от най-големите търговци в света. Малко преди зърновозите на влязат в пристанището за разтоварване, триото подменяло товарителниците. В тях се вписвали различни пунктове, а като изпращачи се вписвали регистрирани по ДДС търговци.

Така измамниците теглели неправомерно пари от хазната. Това ставало чрез подставени лица от две банки, а дружествата, чрез които се изкупувало зърно за престъпната схема, били регистрирани на наркомани или психично болни хора, установили разследващите.

Измамите лъснали на 15 октомври 2012 г., когато на паркинга на ресторант "Старо село" във Варна полицаи спрели автомобил "Фолксваген", в който пътувал подсъдимият Красен Ж. В колата и у него открили и иззели 575 425 лв., екземпляри от платежни нареждания и разписки за теглени в брой суми, печати и фактури на някои от използваните в схемата дружества.

При операцията бил задържана и друга кола "Ауди А8", шофирана от свидетел по делото, у който били намерени 34 220 лв. Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дата за процеса, уточниха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България