Съдят лихвар, давал пари срещу ипотека

Окръжната прокуратура в Шумен внесе обвинителен акт срещу 45-годишния Добрин Атанасов, който без разрешение извършвал банкови сделки. Шуменецът отпускал заеми срещу ипотека на жилища или лихва. Така подсъдимият причинил значителни вреди на кредитополучателите, а той получил неправомерни доходи в размер на 6 461 лв., съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Пред състав на Шуменския окръжен съд лихварят ще отговаря за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 10 г. и глоба от 5 000 до 10 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или цялото му имущество.

Незаконната банкова дейност Атанасов развивал от 2006 до края на 2013 г., когато бил установен. Има данни, че е отпуснал 5 кредита срещу ипотека на недвижими имоти и още 9 кредита срещу лихва. Размерът й се определял според получателя на заема - между 5 и 10%, а в някои случаи стигала и 15%. Повечето кредити били отпускани, след като подсъдимият изисквал длъжниците да подпишат запис на заповед.

При претърсване в дома му са иззети 4 940 лв., които са предадени за пазене в банка до окончателното приключване на делото срещу лихваря. По време на досъдебното производство той се възползвал от правото си да не дава обяснения. Окръжната прокуратура в Шумен сочи в акта си, че престъплението е извършено с престъпна упоритост и умишлено с цел придобиване на доходи и лични облаги по неправомерен начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право