Съдят помагач на телефонни измамници

Снимка: Архив

Спечелил 1200 лв. от два удара

35-годишен варненец отива на съд по обвинение, че умилшлено е помогнал на телефонни измамници да направят два удара в региона, съобщиха от прокуратурата.

Владимир В. влязъл в схемата в началото на 2016 г., след като публикувал в сайт обява, че си търси работа като шофьор. След седмица получил оферта по телефона от мъж, който се представил като Николов. Той наел Владимир да кара с личния си автомобил дограма и климатици срещу 400 лв. на седмица. В края на февруари шофьорът получил указания да отиде до варненско село. Вместо дограма, до църквата го чакала пенсионерка, която измамниците подлъгали да даде 1800 лв. на приятел на внука й, който трябвало да пренесе през границата голяма сума, спечелена от гръцката лотария. Жената предала сумата на Владимир, но не получила нищо и затова позвънила на внука си в Гърция и разбрала, че е ужилена. В същото време помагачът отнесъл плячката в Русе и я оставил до билборд, където намерил мобилен телефон, предоставен от "работодателя" му. Владимир си удържал 500 лв. за услугата.

Близо година по-късно Николов пак го потърсил и го пратил да прибере 6000 лв. и сребърни накити от възрастна варненка, подмамена да помага на следовател за разкриването на опасни престъпници. Бабата хвърлила парите и бижутата през терасата. Владимир ги прибрал, удържал си 700 лв. и отнесъл останалата сума до град Ветово, където го чакал нов мобилен телефон.

Преди да получи трета поръчка обаче, мъжът бил разкрит. Ако бъде признат за виновен от Районния съд, той може да получи от 1 до 6 г. лишаване от свобода, уточниха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право