Съдят рецидивист за поредна телефонна измама, взел от търновка 6780 лева

Снимка: Pixabay

Мошеникът извършвал измамите от Румъния с предплатени сим-карти

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу рецидивист за извършена телефонна измама.

Обвинението срещу Я.Н. е за това, че на 15 декември миналата година в съучастие с А. П. като помагач, се представил пред възрастна жена за служител на МВР. Той заблудил Д. Н., че трябва да съдейства на органите на МВР за залавяне на престъпник, занимаващ се с телефонни измами, като за целта е необходимо да остави всичките си пари в торба пред входната врата на къщата си. Така отмъкнал от старицата 6780 лева, като измамата представлява опасен рецидив.

Обвиняемият е от гр. Левски и е част от криминален контингент по линия телефонни измами. Известен е на органите на МВР от 2010 г. във връзка със серия от телефонни измами. Осъждан многократно. След излизането си от затвора се свързал с А. П., като му предложил да го ползва за „муле“, като му посочва по телефона на кой адрес да отиде, за да вземе оставените от измамените лица пакети с пари и ценности. Обвиняемият провеждал разговорите с пострадалите от територията на Румъния, от където закупувал предплатени сим-карти на румънски оператори.

На 14 декември 2018 г. Я.Н. от румънска сим-карта дал указания на А.П. да отиде във Велико Търново. На следващият ден набирайки произволни номера от румънска сим-карта, попаднал на възрастната търновка. Казал й, че трябва да им съдейства, като сложи всичките си пари, скъпоценности и злато в торбичка и я изнесе пред входната врата. Веднага след това от същата румънска сим-карта отново набрал номера й, представил се за лекар и заявил, че синът ѝ си е счупил крака и че трябва да му даде сумата от 29 800 лв. за лечението му, започнал да я заплашва и обижда.

Секунди по-късно отново ѝ се обадил - този път като полицая, с когото говорила преди това. Пострадалата му разказала какво се е случило и той ѝ наредил да търси парите, като наредил да не затваря телефона. Жената събрала всичките си спестявания от пенсията си през годините и ги оставила пред прага на дома си, убедена, че съдейства на полицията. Междувременно от друга сим-карта обвиняемият казал на А.П. от къде да вземе парите.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Коментари

Задължително поле