На 17 юли 2019 да почерпят

ЦСКА прескочи “Титоград”, чака “Осиек”

Украйна арестува хакер, издирван с години от САЩ

Разследват измами с техника за 45 000 евро и 28 800 литра спирт Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, Захарни заводи попаднали в капан за износ в Италия

74 българи емигрират в Германия дневно Населението й надхвърли 83 млн. души

Ангела Меркел и други европейски лидери поздравиха новия шеф на ЕК Силвио Берлускони пръв стисна ръката на Урсула фон дер Лайен

Рекордьор по смъртност в ЕС остава България Страната ни е на първо място с 1602 починали на 100 000 жители

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков Електронна услуга за връщане на ДДС позволила неправомерния достъп в сървъра

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 юли 2019

Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради изтеклите лични данни на милиони българи

Арест за 6-ма шефове от фонд „Земеделие” (обзор) Държавните чиновници заподозрени като помагачи на алкохолния бос Миню Стайков

До 30% отстъпка от тол таксата за тирове (обзор) Тестват новата система при максимална цена от 12 ст. за километър

Военно положение заради чумата по свинете България губи стотици милиони лева, ако заразата стигне индустриалните ферми

Гледайте НА ЖИВО гласуването за председател на Eвропейската комисия (ВИДЕО)

Съдят селски кмет, присвоил пари за храм

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Стоян Ников , кметски наместник в с. Бучино и с. Лисия, за извършено от него престъпление по чл. 206, ал.1 чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

През 2000 г. жителите на с. Българчево подкрепили инициативата на тогавашния кметски наместник Елена Стойчева и решили да започнат изграждането на нова черква „Св. Димитър“. За целта с решение на общото селско събрание било избрано черковно настоятелство и открита банкова сметка за набиране на дарителски средства. До 2006 г. Стойчева задействала отчуждаването на терен, набавянето на необходими документи, съхранявала в себе си средства, дарени от различни хора за изграждането на черквата. Била закупена част от необходимите материали. Документите по отчетността за събраните и разходвани средства се намирали в кметството.

След като през 2007 г. мандатът на Стойчева приключил, работата по обекта спряла, тъй като новият кмет нямал желание да продължава неговата реализация.

През 2013 г. постът на кметски наместник на с. Българчево бил зает от 33-годишния Стоян Ников, който демонстрирал заинтересованост към изграждането на храма. На него Елена Стойчева предала останалите налични средства в размер на 330 лв., за които той не съставил приемо-предавателен протокол.

Новият кметски наместник се срещнал с представителя на черковното настоятелство, на чието име била открита банкова сметка, като му заявил, че изграждането на черквата ще бъде приоритет по време на мандата му. Ников лично го закарал до банката в гр. Благоевград, за да изтеглят пари, необходими за работа по обекта. С получените 550 лв. той обещал да закупи материали, като фактурите за направените разходи следвало да бъдат приложени към останалата документация, но това не се случило.

След няколко седмици, поради влошеното здравословно състояние на представителя на черковното настоятелство, Ников му предложил да го упълномощи да тегли пари от банката. Документът бил съставен и заверен от самия Ников в качеството му на кметски наместник. Още същия ден той изтеглил сумата от 600 лв., които били събирани по дарителската сметка, като след това извършил неколкократно.

До края на 2013 г. обвиняемият присвоил чужди парични средства в общ размер на 2160 лв., които му били поверени за изграждането на храм „Св. Димитър“ в с. Българчево.

През 2015 г. Елена Стойчева отново зае поста на кмет и свикала събрание, на което да бъде обсъден въпроса с даренията за черквата. Присъствалият на него Ников давал различни обяснения – че прехвърлил средствата в друга сметка, разходвал ги за съборите в селото, както и че били събрани около 9000 лв., но той не представил никакви документи за твърденията си.

По случая е била сезирана Районна прокуратура – Благоевград и образувано досъдебно производство, след което е бил внесен обвинителен акт за разглеждане в съда.

Предстои насрочване на делото.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.