Съдят Стефан, нарязал жена си с резачка

Ïðè àðåñòà íà Ñòåôàí ìèíàëàòà ãîäèíà

Прокуратурата поиска доживотен затвор, заменен с 30 години затвор

Стефан Стефанов от Шумен, който наряза садистично жена си Галина Димитрова с моторен трион преди година и я събра в пет чувала за смет, беше изправен на съд в сряда. Убиецът призна всички доказателства, събрани срещу него и поиска съд по съкратена процедура. Това му дава право да ползва облекчение при определяне на наказанието.

След дългото изнасяне на шокиращи факти по скандалния случай окъжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева поиска доживотен затвор без право на замяна за извършеното жестоко предумишлено убийство. Заради правото за редукция обаче, тя поиска обвиняемият да получи максималното възможно наказание от 30 години затвор. В 14,30 часа съдът ще чуе последната дума на Стефан и ще решава какво наказание да му наложи.

Още с влизането си в съдебната зала касапинът с резачката държи в ръцете малко изписано листче, в което най-вероятно е обръщението му към магистратите. При старта на делото беше предявен единствен граждански иск от 100 000 лв. от сина на убитата Ростислав. Младият мъж е дете от първия брак на Галина Димитрова, а от съжителството си със Стефан имали дъщеря Боряна/19г./.

Двамата живеели заедно от 1997 г. и драмите във фамилията започнали почти от старта на съжителството им, Стефан биел жена си и докато била бременна, стана ясно в съдебната зала. Мъжът бил майстор железар, но прекалял ли с алкохола, ставал изключително агресивен. Заради това бил отстраняван от семейната къща на ул."Червена стена"35 със заповед за закрила от домашно насилие, но това не го спирало. Двамата с Галина се събирали и разделяли често. В основата на споровете им освен неговия деспотичен характер били и проблемите с Боряна, която в тийнейджърска възраст започнала да взема наркотици. Два пъти през 2013 г. и през 2015 г. Галина заминавала тайно от съпруга си в Канада, където живеела сестра й.

През юни 2016 г. се завърнала и за месец останала да живее при сина си в София. В столицата била и дъщеря й, която живеела с мъж от ромски произходи, дори проституирала, за да набавя пари за наркотици. После Галина се прибрала, но не в Шумен при Стефан, а в апартамента на починалите си родители във Варна. През август трябвало да получи рента от наследствени земи в Шумен и на 8 август към 21,30 слязла от влака на жп.гарата в Шумен. Там я чакал пиян Стефан, дори задържал куфара й. Галина уж имала уговорка да отседне в жилището на леля си в Шумен и отишла там, но незнайно по каква причина на 13 август се озовала със Стефан. Фаталният ден бил последният, в който нейни близки я чули. Първо Стефан се обадил от GSM-а на жена си на Боряна, като обяснил, че майка й е болна, може да е получила инфаркт или инсулт, възможно е и да почине, дори казал, че е в болницата. Момичето не вярвало, искало да чуе майка си. Така след 2-3 часа Галина позвънила на детето си и го успокоила, че само й е прилошало, но в болница не е влизала. Гласът звучал така сякаш майката е в затворена стая без странични звуци. После никой повече не чул Галина, която иначе била много контактна, често комуникирала с приятели във фейсбук и скайп.

До фаталния 21 август, когато криминалисти влезли в къщата на ужасите на "Червена стена"35 и в пристройка в двора открили вмирисаните 5 черни чувала между буркани със зимнина. Стефан направил признания, че е убил жена си и я е разфасовал. Причината според него била във внезапно скарване, при което тя го нарекла "дяволско изчадие", а той я цапардосал с руска дебела точилка по тила. После я намушкал с нож. Нито един от иззетите ножове от дома обаче, не е с достатъчно следи по него, за да бъде отнесен към деянието. Експертизите не са открили и никакви травми от удар в тила на трупа. 5 рани, нанесени с нож са преброени по парчетата от тленните останки на жената. 2 били смъртоносни във врата и наранили сънната артерия и втори магистрален съд. Галина починала бързо от силна кръвозагуба. По веждата и по дясната й длан също имало рани, защото се е бранила от убиеца, заключават експерти.

Веднага след убийството Стефан взел канадските долари на жена си, обменил ги и си купил Форд на старо. За лош късмет в деня на покупката 15 август катастрофирал и го закарал на ремонт. На 16 август си купил моторния трион за 155,99 лв. Работилницата му послужила за операционна маса, където насякъл трупа на жена си и го събрал в пет черни чувала за смет. При откриването им те тежали малко под 47 кг. и в тях липсвали части от шията на жертвата, лявата й длан и предмишница, далак, черен дроб и слезката, посочи обвинението днес.

След садистичното престъпление Стефан търсел контакт с мъртвата Галина в интернет, пробвал да се свържат по скайп и така е искал да заблуди разследващите, категорична е прокуратурата. Психиатри са категорични, че Стефан е с нормална интелигентност, не страда от заболяване, но има личностна дисхармония. Той е нарцистичен тип, егоцентричен, с лош контрол на емоциите, склонен към агресия и при него липсва емоционално съпреживяване.

Защитата на Стефан поиска деянието да не бъде признавано за предумишлено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право