Съдят съпрузи, продали на руснаци ипотекирани имоти за близо 600 000 лв.

Снимка: Архив

Съпрузи от крайморския град Бяла отиват на съд за крупна измама в размер на 587 561 лв., съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

От 12 юли 2008 г. до 3 декември 2009 г. Иван Ч. и Румяна Ч. сключили шест сделки с руснаци за продажба на ваканционни апартаменти в Бяла, които обаче били ипотекирани. Двамата действали чрез общото си акционерно дружество "Риком", на което мъжът бил изпълнителен директор, а жена му - прокурист. Дружеството имало поземлени имоти в Бяла, върху които столична фирма възложила изграждането на 3 ваканционни сгради. В хода на строителството столичани спрели плащанията и съдружието се развалило. При раздялата "Риком" АД получило две от сградите, завършени на груб строеж. За да ги пуснат в експлоатация, съпрузите теглили няколко ипотечни заема.

Междувременно започнали ударна реклама на обектите, като ги представили и на изложение в Москва. Появили се клиенти, които поискали да купят апартаменти по нотариален ред, тъй като така ще получат виза за България. Иван и Румяна сключили предварителни договори с купувачите, в които изрично било посочено, че "Риком" АД ще прехвърли завършените имоти без тежести. Съпрузите прибрали парите на клиентите, но не погасили кредитите си. Руснаците разбрали, че са измамени, чак когато заедно с нотариалните си актове получили и покани от частен съдебен изпълнител, тъй като били осъдени като ипотекарни длъжници.

В един от случаите подсъдимите дори не прехвърлили собствеността върху два апартамента, предплатени от руска гражданка, се посочва в обвинителния акт на Варненската районна прокуратура. До момента съпрузите не са възстановили и лев на потърпевшите.

Ако бъдат признати за виновни от съда, двамата могат да се простят с част от имуществото си и да бъдат лишени от свобода от 3 до 10 г., допълват от обвинението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България