Съдят 11 търновци за източване на над 12 млн. лева ДДС

Делото е от 1000 тома и се гледа в Специализирания съд

Съдят 11 души от Велико Търново за източване на над 12 млн.лева ДДС. Срещу извършителите са повдигнати три обвинения-за участие в организирана престъп на група, за пране на пари и за данъчни престъпления. Наказанието, което е предвидено за въпросните престъпления е от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Крупните злоупотреби продължили от юни 2004 г. до февруари 2012 г. Разплитането на аферата започнало преди 7 години по сигнали от НАП. При разследването било установено, че бандата е източвала солидни суми от държавната хазна чрез ДДС като са били изготвяни документи с невярно съдържание за фиктивни търговски сделки. В престъпните деяния били въвлечени 25 фирми-бушони.

По мегаделото са събрани над 1000 тома материали. Обвинителният акт е на Окръжната прокуратура във Велико Търново и е от над 600 страници. Той е внесен в Специализирания съд в София, където се води процесът. По мегаделото ще бъдат разпитани над 400 свидетели.

Междувременно обаче по време на разследването Мартин Л.-Бореца, за който е установено, че е бил в основата на мащабната далавера, загинал в катастрофа. Счетоводителят Марин В. пък като разбрал в какви престъпни игри е въвлечен, починал от инфаркт. Сред изправените на посдъдимата скамейка е и Георги Георгиев-Кубичето, който през 2006 г. се прочу като вносител на 20-годишно ирландско месо. Още тогава се оказа, че той се води собственик на над 20 фирми в цялата страна с дългове от над 25 млн.лв. за данъци.

Коментари

Задължително поле