Съд задължи застраховател да поеме медицински разноски за счупен крак в санаториум

Магистратите отхвърлиха иска за неимуществени вреди

Жена, потрошила се по време на балнеолечение, се наложи да иска обезщетение за медицинските разходи за счупения крак чрез съда, след като застрахователят отказал да ги поеме. Пострадалата предявила иск и за неимуществени вреди в размер на 25 000 лв. Съдът в Разград отхвърли тази претенция с мотива, че застрахователят заплаща сумата, каквато е договорена за покритите рискове, а не обезщетение за неимуществени вреди. С решението си задължава дружеството да поеме 3 713 лв., похарчени от жената за става, патерици и лечение.

Инцидентът, който е вкарал двете страни в съда, е от септември миналата година. Тогава жената била в център за профилактика и рехабилитация. Паднала в стаята и си счупила крака. След инцидента не можела да изпълнява трудовите си задължения, претърпяла и медицински интервенции.

Застрахователят обаче платил едва 243 лв. и отказал другите претенции. За патериците, които се наложило да ползва, било посочено, че са помощни средства. За част от медикаментите пък от дружеството заявили, че са хранителни добавки и т.н.

В крайна сметка съдът отсича, че застрахователното дружество трябва да поеме смяната на тазобедрената става, за която жената платила 3 480 лв., рехабилитацията, патериците, които са медицинско изделие, купените медикаменти, които били изписани от лекар, независимо, че са добавки, но са свързани с лечението.

„Според общите условия към застрахователния договор, възстановяват се до установения лимит реално извършените медицински разходи вследствие злополука, за медицински и терапевтични средства, преглед, изследвания, хирургическа интервенция и в този смисъл медикамента е разход за терапевтични средства”, произнася се съдът.

Дружеството трябва да поеме разходите на пострадалата жена за делото и адвоката. Тя от своя страна пък дължи на застрахователя 1 200 лв. за неговите разходи по случая. Решението по казуса не е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България