Съд за британец, лъгал на дело за убийство

68-годишен жител на Обединеното кралство, който има статут на постоянно пребиваващ в България бе предаден от районната прокуратура във Варна на съд за лъжесвидетелстване по дело за умишлено убийство, съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура.

Подсъдимият Дънкан Б. живее в с. Близнаци край Варна. На 10 януари 2013 г. негов съселянин претрепал по особено жесток начин свой познат. Близо до дере в селото Петко Стратиев, известен с прякора Червен Петко, пребил до смърт с дървена сопа Иван М. Свидетели на кървавата разпра станали двама работници, които ремонтирали къща в близост. Мъжете подали сигнал в полицията.

Червен Петко бил закопчан и на 23 април 2014 г. се явил пред Варненския окръжен съд. Защитата му поискала да бъде разпитан и Дънкан. Чужденецът дал показания в полза на убиеца. Магистратите обаче ги отхвърлили, тъй като противоречали на целия доказателствен материал по делото. Решението им било потвърдено по-късно от апелативния и касационния съд. Така лъжливият свидетел Дънкан станал клиент на прокуратурата. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода до 5 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.