Съд за трима молдовци, пребили и ограбили служителка на бензиностанция

Снимка: Архив

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен са предадени 28-годишният Дмитрий Р. и 22-годишните Андрей Кр. и Андрей К. за извършен грабеж на бензиностанция на „Петрол“ в съучастие като съизвършители, като е била причинена средна телесна повреда на служителката там.

Тримата подсъдими са граждани на Република Молдова и ще отговарят за извършено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновните.

Молдовските граждани пристигнали у нас с автомобил на 8 април миналата година. Целта на пътуването до България била да закупят автомобил на подсъдимия Андрей К. Настанили се на хотел в Шумен. Подсъдимите Андрей К. и Дмитрий Р. предложили на приятелите си да извършат грабеж на бензиностанцията на Пети километър край Шумен. За грабежа закупили ръкавици и приготвили четири маски с качулки.

На 11 април около 1,30 ч. след полунощ молдовците паркирали автомобила си на черен път близо до бензиностанцията, скрили се в храстите и наблюдавали нарочения на грабеж обект около 15 минути. На смяна била служителка, която говорела с клиент до бензинколонките. Подсъдимият Андрей Кр. с пистолет-играчка в ръка и Григорий Т. с пистолет без пълнител ударили клиента, след това започнали да удрят служителката. Жената била издърпана зад бензиностанцията от Андрей Кр. и Андрей К., които продължили да й нанасят ударил в главата, ритали я по ръцете и краката. От ударите нападателите й причинили средна телесна повреда, като счупили пръст на ръката й, довело до трайно затруднение в движението, а на клиента на бензиностанцията била причинена лека телесна повреда.

Дмитрий Р. влязъл в бензиностанцията, взел металната каса и всички побягнали към паркираната наблизо кола. По пътя касата била отворена, мъжете взели намиращите се в нея 254 лева и я изхвърлили заедно с маските си. Още същата нощ четиримата молдовци напуснали България през ГКПП – Силистра.

Те били установени от полицията като извършители на грабежа. През есента на миналата година съучастникът на тримата подсъдими Григорий Т. пътувал за Турция по бизнес, без да знае, че е установен като съучастник в грабежа. Още щом влязъл в България, той бил задържан под стража. Мъжът бил привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура в Шумен и вече изтърпява ефективната си присъда, след като възстановил изцяло причинените имуществени вреди.

Тримата му съучастници продължават да се издирват и делото срещу тях ще се гледа при условията на задочното производство в Шуменския окръжен съд, който се очаква да го насрочи за разглеждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право