Съд, никакви извинения, категорична е Елена Йончева

Елена Йончева няма да се откаже от завеждането на съдебен иск за клевета срещу Бойко Борисов, дори той да й се извини - това заяви журналистката и кандидат за депутат от БСП пред „Труд”.

Причината е изказването на бившия премиер в петък в Бургас. Той обяви, че при идването на власт за пръв път на ГЕРБ през 2009 г. е трябвало да бъдат преведени спешно „милиони на БНТ”, защото трябвало да се плати за „интервютата” на Йончева.

Пред вестника тя бе категорична, че няма да прости на лидера на ГЕРБ, както направи през 2013 година с транспортния министър Ивайло Московски. Тогава той обяви, че Йончева е летяла до Сомалия с правителствения самолет от Авиоотряд 28, за да заснеме филма си за местните пирати, отвличащи кораби за откуп. Впоследствие Ивайло Московски обяви, че е бил подведен, и се извини публично.

„Съжалявам, че тогава приех неговото извинение. Трябваше да го съдя. Той изглеждаше много искрен, когато се извини - първо лично и след това публично. Каза, че са го заблудили и аз затова не го съдих. Съжалявам, че тогава постъпих така, защото щях да пресека всякакви спекулации оттук нататък. А Борисов е бил два пъти министър-председател, той е държавник. Не може един държавник да хвърля такива обвинения, без никакви доказателства, две седмици преди изборите. Не може човек от неговата позиция да си позволи да постъпва по такъв начин, това не е случайно”, каза Елена Йончева пред „Труд”.

Потърсихме за коментар и бившия директор на БНТ Уляна Пръмова, която бе начело на обществената медия в периода, визиран от Борисов.

Тя бе категорична, че телевизията не е давала пари на Елена Йончева (виж блицинтервюто).

В същото време в скандала се намеси и екс финансовият министър Симеон Дянков. Пред сайта Informo.bg той обяви:

„По спомени бюджетът трябваше да плати значителна сума за репортажи в чужбина, тъй като такива пари не са били бюджетирани в националната телевизия. Не помня защо не е било платено от предишното правителство, когато всъщност са станали пътуванията.”

 

Елена Йончева:

Искам истината да излезе наяве

- Г-жо Йончева, Уляна Пръмова обяви, че не са ви давани пари за пътувания, докато тя е била начело на БНТ.

- БНТ не е давала за мен нито пари, нито време от рекламния си бюджет. Не знам какво (фактури) визира Дянков, но каквото и да визира, телевизията не ми е плащала нищо от около 15 години. Имахме договор срещу спонсорски заставки, а аз си намирах рекламодатели и спонсори. Това е принципът, на който работят външните продукции. Тоест аз не съм имала парични взаимоотношения с телевизията, те не са ми плащали нито хонорари, нито командировъчни. Вече направих проверка и нямаме парични отношения с телевизията в последните 15 години. Знаете, че преди това работех там. Тоест пари БНТ не ми е давала на мен.

- Възможно ли е Борисов просто да се е объркал?

- Обърка се преди няколко години Ивайло Московски. Не може 2 седмици преди изборите да хвърляш такова обвинение и да кажеш, че си се объркал. Това не е мъжка позиция, не е позиция на държавник.

- Какви са плановете ви относно съдебния иск?

- Вече съм говорила с адвокати. Ще го съдя.

- Какво обезщетение ще искате?

- Не съм мислила за това. Искам истината да излезе наяве.

- Коментарът ви за думите на Дянков?

- За Симеон Дянков нямам представа... за мен това (твърденията му - б.а.) е абсурд, онемях, като ги чух.

 

Уляна Пръмова, бивш директор на БНТ: Спонсори плащаха пътуванията

уляна пръмова

- Г-жо Пръмова, вие бяхте начело на БНТ в периода, за който говори Борисов.

- Надявам се, че в БНТ ще си направят тази проверка, защото архивите и документите са при тях. При мен има само спомени. Договорът, който Елена Йончева е имала по мое време с телевизията, е бил срещу спонсорски заставки, т.е. телевизията не е давала пари. Спонсорите са плащали нейните пътувания, а заставките им са придружавали нейните филми. Аз нямам спомен да съм подписвала командировки на Елена Йончева.

- Защо Симеон Дянков твърди, че дефицитът на БНТ се дължи и на тези плащания?

- Дефицитът на БНТ по онова време беше формиран от намалената две поредни години държавна субсидия. Когато аз напуснах телевизията, единствените неплатени задължения на телевизията бяха към БТК. Тези пари впоследствие правителството преведе на БНТ и тя се разплати с БТК. Това е станало през есента на 2010 г.

- Тогава за какви фактури говори Дянков?

- Аз също не разбирам. Нямам спомени да съм подписвала командировки на Йончева, и то за милиони.

- Каква е сумата на договора на Елена Йончева с телевизията?

- Нямам спомен. Помня само, че телевизията не трябваше да дава пари, а да излъчи тези филми с тези спонсорски заставки. Но за каква сума ставаше дума, даже и за колко филма, нямам спомен. Питайте в БНТ, те би трябвало да пазят договорите в архивите и да ги извадят.

- Какъв е вашият коментар по казуса като професионалист и публична фигура?

- Бих казала, че човек трябва да бъде добре информиран, когато говори. Не е добре обществената телевизия да бъде използвана в предизборна кампания.

Коментари

Задължително поле