Съд отмени 1000 лв. глоба за тютюн от куриер

Снимка: Архив

Мъж от град Нови пазар, който си поръча доставка по куриер на 1 килограм евтин тютюн, а полицаи го иззеха, защото бил без платен акциз, се отърва от глоба 1000 лв. Решението на Административния съд в Шумен е окончателно - санкцията пада, но стоката се отнема в полза на държавата.

Според втората последна съдебна инстанция тютюнът е бил опакован в непрозрачен плик и облепен с опаковка на куриерската фирма, и към момента на извършване на следствените действия все още не е бил отварян от поръчителя С.М. Затова той не е знаел, че закупеното количество не е съпроводено с документи, удостоверяващи плащането на акциза, мотивира решението си съда.

Мъжът си взел беля на главата през октомври м.г., когато по телефона си поръчал кило тютюн и след два дни му го донесли за 43 лв., в които влизала и цената на доставката. Някой го изпял в полицията и когато в дома му дошли криминалисти, той доброволно предал пратката. Прокуратурата отказала да образува досъдебно производство и материалите по случая били изпратени до Агенция "Митници"-Варна, откъдето издали отмененото вече наказателно постановление.

Коментари

Задължително поле