Създават българо-китайски културни и бизнес центрове в Пловдив и Шенджен

Управителите на "Сиенит Холдинг" инж. Пламен Панчев и на "Портър Холдингс" Чен Зондзиан подписват споразумение, свързано с поредната фаза на българо-китайския проект в ТИЗ (Тракия икономическа зона)

Областният управител Здравко Димитров посети  хай-тех панаир №1 в Поднебесната империя

Създаването на българо-китайски центрове за култура, образование, туризъм и бизнес в Пловдив и Шенджен и в Пловдив договориха областният управител Здравко Димитров и кмета на 20-милионния мегаполис в Поднебесната империя Сю Цин. Губернаторът на Пловдив и водената от него 14-членна делегация е на посещение в Шенджен по покана на г-н Сю и във връзка с провеждащия се в момента там хай-тех панаир, най-големият в Китай. На него имаше и български павилион, чийто акцент бе стратегическият проект "EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone - Plovdiv", съвместна разработка на "Сиенит Холдинг" и на компания "China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd.". Това е европейската централа на "Портър Холдингс", а предстоящото й изграждане ще даде възможност на производители от цял свят да изложат продуктите си и да установят офиси, търговски и логистични центрове в "Тракия икономическа зона". Глобалният "умен град" е един от икономическите двигатели на инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа "16+1".

Правителството на Шенджен подкрепи идеята на Здравко Димитров и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) в двата побратимени града да се обособят постоянни средища, където да се организират различни културни, образователни, научни, туристически и бизнес прояви. В китайския "дом" в Пловдив и в българския в Шенджен ще има целогодишни изложения на традиционни за двете държави стоки, мостри, представяне на историята и културата на страните чрез автентични експонати, фотоалбуми, пътеводители, изложби, практикуване и изучаване на китайски/български език, ще се насърчава сътрудничеството между университети, училища и научни звена от двата града и обмена на туристи. Центровете ще са разположени в Стария Пловдив и в близост до кметството на Шенджен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони