Създават център за спътниково разузнаване на НАТО в Чехия

Снимка: Архив

Център за спътниково наблюдение на чешкото военно разузнаване и на НАТО под кодовото название SATCEN ще бъде създаден от утре в Чехия, съобщи пред журналисти говорителката на военното разузнаване Алжбета Ритгофова, цитирана от ТАСС.

"В Чехия от утре започва създаването на център за оперативен анализ на спътникова информация SATCEN. Той ще обработва снимки, които освен всичко останало, ще се използват и за нуждите на спасителите по време на стихийни бедствия", посочи тя.

"Центърът ще се занимава с получаване и обработка на спътникови снимки и данни от радарите за въоръжените сили на Чехия и НАТО. Става въпрос за данни, които ще се използват при международни мисии под егидата на Северноатлантическия алианс", допълни говорителката.

Центърът ще бъде въведен в максимален работен режим според изискванията на НАТО до началото на 2020 година. Дотогава той ще действа в тестов режим и ще набира специалисти, които се очаква да бъдат около 50.

Финансирането на създаването на центъра се осигурява от чешкото министерство на отбраната. Най-вероятно за целта ще бъдат отпуснати стотици милиони крони (десетки милиони долара).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа