Създадоха дете от трима родители

В южната ни съседка проплака бебе от две майки и един баща.

Дете от трима родители проплака в Гърция. То е създадено от лекари от южната ни съседка и от Испания. Момиченцето тежи 2,9 кг и е родено от жена, която преди това се е подлагала на няколко неуспешни инвитро процедури. Медиците са използвали клетки от трима души, за да решат проблема с безплодието. Те смятат, че процедурата е лечение, което ще помогне на безплодни двойки по цял свят. Много техни колеги обаче обявиха, че процедурата повдига серия етични въпроси и не трябва да се прилага.

Експерименталната форма на инвитро с трима родители използва яйцеклетка от майката, сперма от бащата и още една яйцеклетка от жена донор. Тази процедура се прилага за втори път, след като преди това е била извършена при семейство от Йордания.

Идеята за генетичен материал от трети човек е да се избегнат митохондриални заболявания, които се предават от майката на бебето. При нея се комбинират ДНК на майката с митохондриите на донора и така се предотвратяват генетични болести. Има спекулации, че митохондриите може би имат роля и при успешна бременност, но това твърдение не е проучено засега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа