Създателите на „Странни неща“ отново на съд за плагиатство

Драматургът Джефри Кенеди твърди, че братя Дафър са откраднали идеята от негова пиеса

Още не е известно каква компенсация очаква продуцентската компания Irish Rover Entertainment

Според TheWrap, към шоурунърите на поредицата “Странни неща” Мати и Роси Дафър е предявен иск от страна на продуцентската компания Irish Rover Entertainment. Братята са обвинени, че идеята за хитовото им шоу е открадната от пиеса под името “Тотем” написана от Джефри Кенеди. Според официалния иск, публикуван от Федералния съд на Калифорния миналата седмица, “Странни неща” копира от “Тотем” “Сюжет, герои, повествование, диалози, настроение, място на действието, а също така и концептуално изкуство, защитено с авторски права.”

Според ищецът, свързващата връзка между “Тотем” и “Странни неща” е Арън Симс, който в миналото е работил в тясно сътрудничество с Кенеди. В обвинителния акт се казва, че Симс е бил нает като художник през първите два сезона на “Странни неща”. Кенеди твърди, че идеята за “Тотем” му дошла след смъртта на негов приятел от детството, който страдал от епилепсия. Този аспект е подробно описан в делото, както и други припокривания между пиесата на Кенеди и сериалът на братя Дафър.

Irish Rover Entertainment настоява за нарушаване на авторски права, но все още не е известно каква компенсация очаква компанията. Коментирайки ситуацията, говорител на Netflix заяви пред TheWrap:

“Господин Кенеди от години се занимава с дребни интриги, защитавайки тази натрапчива теория на конспирацията - въпреки че Netflix вече му е обяснявал многократно, че братя Дафър никога не са чували за него или за неговия непубликуван сценарий, преди да пристъпи към заплахи и прибягване до съдебни действия. След като отказахме да му платим откупа, той инициира този неоснователен иск.”

Припомняме ви, че през 2018 г. подобно дело срещу братята Дафър бе заведено от мъж на име Чарлс Кеслер. Той в крайна сметка се отказа от претенциите си, преди делото да влезе в съда.

“Странни неща” ни пренася през 80-те години в малкото градче Хоукинс, щата Индиана, където момче изчезва при много странни обстоятелства. Майка му (Уинона Райдър) подтиква полицията да започне разследване, което, лека-полека, започва да се натъква на мистериозни правителствени експерименти, ужасяващи свръхестествени сили и едно много необикновено момиченце.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес