Съкращават излишни чиновници (обзор)

Снимка: Архив

Преквалифицират счетоводители и служители от отдел „Човешки ресурси“

Избират две пилотни администрации

Реформа на администрацията започва правителството. Тя включва въвеждането на принципа на споделените услуги и до две години трябва да доведе до намаление на разходите на държавата и до съкращение на чиновници, които се занимават с едни и същи дейности. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който представи пилотен проект, разработен в партньорство със Световната банка. Той е на стойност 5 млн. лева и ще оптимизира работата на счетоводители и служители в отдел “Човешки ресурси” на централно ниво.

“В момента всяка администрация си има организационно звено, но дейности като счетоводство, информационни и правни услуги, възлагане на обществени поръчки и управление на човешките ресурси могат да бъдат предоставени от центрове, различни от тях”, коментира Дончев. В рамките на проекта “Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация” ще бъдат избрани две пилотни администрации, където да бъдат въведени споделени услуги. Изборът им ще бъде политическо решение, което ще бъде обсъдено на Съвета за административна реформа, уточни Красимир Божанов, шеф на дирекция “Модернизация на администрацията” на Министерския съвет.

Двете пилотни звена за споделени услуги ще заработят до края на 2018 година в централната администрация, а до 2020 г. Стратегията за модернизация на администрацията предвижда тези звена да станат 10.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес