На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Съкращават срока за регистрация на вносните кадри за туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Двамата се договориха в кратки срокове в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност да бъдат нанесени промени, съобщиха от Министерство на туризма.

Целта е да бъде намалено техническото време, за което се извършва регистрацията на сезонни работници от трети страни за работа в страната в срок до 90 дни. Съгласно сега действащите текстове процедурата отнема 15 дни.

Припомняме, че Правилникът за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност е приет с постановление на Министерския съвет в края на месец септември 2016 г. Реализирането на нормативния акт бе една от краткосрочните цели на Министерството на туризма за решаването на проблема с кадрите в туризма.

Основната липса на специалисти в сектора е най-вече в изпълнителските позиции – пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и всички други, които се грижат пряко за комфорта на всеки един турист. Не е необходимо те да имат висше образование, но трябва да бъдат изключително добре подготвени и квалифицирани.

Решаването на проблемите на туризма са много важни не само за развитието на националната ни икономика, но и за устойчивото развитие на регионите. Все по-ясно се вижда, че именно туризмът се превръща в двигател за преодоляване на дисбаланса между тях и за осигуряването на заетост в по-слаборазвитите части на страната.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.