Сълзите на рускиня разделиха света

Финалът в плуването на 100 м бруст за жени с участието на Юлия Ефимова нажежи до червено позатихналите страсти около допускането на руските спортисти до олимпийските игри след огромните скандали с употребата на допинг и манипулацията на проби в страната с подкрепа на държавата в тази дейност. Красивата Ефимова бе сред главните действащи лица в навечерието на игрите и накрая й бе разрешено да стартира.

Световната шампионка от Казан 2015 преди това изкара едно наказание за допинг, а след това бе уличена в употреба на мелдоний, което в крайна сметка обаче не доведе до второ наказание за нея. А  докато бе с временно спрени права и изчакваше Арбитражният съд да се произнесе, продължаваше да тренира в… обществен басейн заедно с пенсионери. В Рио тя пристигна 2 дни преди стартовете, доста изморена и спала едва по 4 часа на денонощие.

При всяко своя появяване на басейна Ефимова бе посрещана враждебно от по-голямата част от публиката и се чуваха освирквания. Във финала на 100 м бруст рускинята (1:05,50 минути) бе победена от американката Лили Кинг (1:04,95 минути - нов олимпийски рекорд), а трета е друга плувкиня от САЩ - Кейти Мейли (1:05,65). След плуването двете американки се прегръщаха във водата, но не поздравиха рускинята. Ефимова, която е една от най-големите красавици в плуването, плака след надпреварата около 20 минути. И през сълзи отговаряше на журналистите: „За мен е победа, че въобще съм тук. Минах през какво ли не. Е, сигурно ще спечеля  златен медал на другата олимпиада.“ Съперничките се държаха хладно една към друга и на почетната стълбичка. Ефимова, която живее в Лос Анджелис и преди няколко месеца бе напусната от американския си треньор, бе атакувана с много въпроси на пресконференцията.

„Разбирам тези, които не ме поздравиха - каза Ефимова. - През последните 6 месеца за мен се казаха неща, които не са истина. Мислех, че студената война си е отишла, но сега тя се събужда и е използвана в спорта. Критиците ми даже не се и опитват да ме разберат. Иска ми се моите съперници да са по-лоялни…“

Голяма част от плувния свят се обяви против Юлия. Дори самият Майкъл Фелпс: „Смятам, че спортът трябва да е чист -  каза той. - Допинг пробите на тази спортистка се оказаха положителни не един, а два пъти. И тя стартира на игрите. Това разбива Подобни случки разбиват смисъла на спорта и това ме натъжава.“

„Моята победа е показателна - каза шампионката Кинг. - Доказва, че може да се постига успех с тежък труд и без да се прибягва до забранени методи.“

Официален Кремъл резонно подкрепи Юлия. „Ефимова показа на целия свят, че е достойна за високи олимпийски награди“, каза руският премиер Дмитрий Медведев. „Ефимова прояви характер, воля и мъжество“, добави спортният министър Виталий Мутко, който не получи акредитация за игрите и гледа състезанията по телевизията.

Със сигурност участието на Ефимова и на 200 метра бруст ще разпали споровете допълнително. Сериите и полуфиналът са в сряда, а финалът - в четвъртък.

Коментари

Задължително поле