Съпартийци на Огнян Герджиков: С премиер като него можем да спим спокойно следващите два месеца

Антония Първанова и Милен Велчев

Принципен, но и с чувство за хумор – така ексминистърът Милен Велчев и бившият евродепутат Антония Първанова описват новия български министър-председател Огнян Герджиков. Те споделиха пред БТВ впечатленията си от работата с председателя на парламента от времената на кабинета „Сакскобургготски”.

„Рядко съм срещал в политиката хора с неговата принципност и неговото чувство за отговорност. С премиер като Огнян Герджиков мисля, че можем да спим спокойно следващите два месеца, поне”, каза Милен Велчев.

Първанова сподели, че е говорила с него още преди официално да бъде обявен като министър-председател. „Казах му, че за мен в този момент той е най-подходящият избор. Той никак не беше съгласен да приеме предложението, но аз смятах, че това е правилно. Има Нужда в България да дойде едно поколение на добре образовани и добре възпитани политици с добра репутация”, каза тя.

Според нея не е невъзможна и ситуацията служебният премиер да продължи начело на редовен кабинет.

„За България е по-добре да се сформира управленско мнозинство веднага след изборите, не е добре страната дълго време да е в търсене на посока”, посочи Велчев. Той отбеляза, че бюджетът е „реалистичен” и „предишното правителство е положило добри основи за бъдеща работа”.

Първанова коментира, че първата и най-голяма задача на Герджиков и неговите министри е „да ни убедят, че могат да проведат честни избори”. Друга не по-малка задача е да започне подготовката на кадрите за председателството на ЕС. Според нея вече има забавяне, а държави с много по-голям опит се е наложило да наемат външни експерти и да изтеглят хора от Брюксел, за да се справят.

Като дете Огнян Герджиков бил бавноразвиващ се - така разказва самият той за себе си пред медиите. Дори не го искали в университета. Проблемът му: по-бавно осъзнавал информацията. Това не го спира да завърши право в софийския университет и специализации в Хамбург и Виена.

На последно място в списъка с мечти била да стане професор. Виждал се като музикант - свирил на флейта и пиано. Докато следвал, заработвал като хамалин. И не се отказал от творчеството си - по пътя към професурата бил инструменталист и солист в оркестър, диригент и певец в хор, солист.

Преди да служи на държавата като председател на Народното събрание, Герджиков служи в артилерийското поделение в Божурище - там отбива 2-годишната си военна служба. В годините след 89-та преподава и развива юридическа практика. Без задръжки разказва, че е консултирал бизнесмени със спорна репутация като Илия Павлов. Твърди, че не е влизал в далавери, защото взимал високи хонорари. По-късно политическите му опоненти го нападат заради връзки с „Мултигруп”.

А пътят му в политиката започва с връщането на Симеон Сакскобургготски в България. 5 юли 2001 г. Депутатите от 39-то народно събрание полагат клетва. Огнян Герджиков е избран за председател. Първият му управленски ход: подарява на всички депутати свитък с произведението "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски.

За цел в парламента Герджиков си поставя да спре гласуването с чужди карти. В битката, професор Герджиков залага собствения си пост. Готов е да подкрепи исканата му от опозицията оставка.

В мандата на Герджиков е съпътстван от драматични събития - 12 български деца се давят в река Лим, 4-ма наши войници загиват в Кербала, 2-ма шофьори са обезглавени в Ирак, а 5 български медицински сестри и един лекар са осъдени на смърт в Либия. Председателят на парламента пътува до Триполи, среща се с властта там и се връща с лични послания от осъдените до техните близки.

Като председател на парламента Огнян Герджиков заяви, че не се срамува от това, което е свършил в полза на България и морала в политиката. След като беше отстранен от поста подаде оставка и като народен представител. Докато беше шеф на парламента, той така и не напусна дома си, въпреки изискванията на НСО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България