Съперникът на Хабиб събирал ... орехи и алуминиеви кутии

Американецът Дъстин Порие ще се опита да отнеме пояса на Хабиб Нурмагомедов (Русия) в категория лека на UFC. Битката е на 7 септември в Абу Даби. 30-годишният янки има доста качества, за да постигне успех, като се започне от физическа сила, отлична защита и се стигне до невероятна мотивация и следващата по петите го съпруга.

А преди да се захване с боеве Порие събира орехи в една плантация. Тогава Дъстин е едва 18-годишен. После попада в екологична компания и събира алуминиеви кутии. Но на 20 г. прави първия си любителски мач в ММА, като печели със съдийско решение. Пет месеца по-късно дебютира при професионалистите и нокаутира Аарон Суарес за 79 секунди. Благодарение на това, че той не идва от изконните смесените бойни изкуства, а пътьом се развива като боец, затова за него е без значение как ще приключи срещата. Всъщност в училище той се занимава с борба, но няма особени успехи, после има интерес към бокса, кикбокс и филмите с Жан-Клод Ван Дам. А тези увлечения го довеждат в местата зала по ММА в Лафайет, щата Луизиана, където е роден.

Само за година при професионалистите той прави 7 мача. Печели всичките, като 4-ри са с нокаут, а три с болезнени прийоми, и то по един и същи начин – с лакът.

След този успех подписва договор с World Extreme Cagefighting. Не след дълго обаче организацията е „погълната“ от UFC. Така Порие се оказва в най-престижната верига на смесените бойни изкуства.

Заради универсализма на водене на битки, американецът получава прякора Диаманта.

Всъщност козовете му са доста. Той е левичар, с което много затруднява съперниците си. Умее добре да държи опонентите си на дистанция, както и изненадващо да атакува със серия от удари, а след това спокойно се оттегля на конфортно за него разстояние. Американецът е и любител на ударите с колене. А от бокса добре е овладя предвижването в клетката, защитата с ръце и контраатака с левачката. Не е тайна, че Порие се чувства добре на ринга, когато е под натиск. И колкото да е притиснат, никога не влиза в клинч, а решава ситуацията с бързи удари. Равносметката му до момента е 31 мача, от които 25 победи, а 13 спечелени с нокаут.

Порие притежава черен колан по джиу-джицу и принуждава 7 пъти съперниците си да се предадат, като само веднъж той прави това. А благодарение на физическата си мощ противниците му трудно го поставят в партер.

Основният му минус обаче е функционалната подготовка. Той „издиша“ много бързо. И ако боецът срещу него издържи първите два рунда, когато Дъстин е най-активен, после американецът залага на единичния съкрушителен удар. И според специалистите това ще е основният му проблем срещу Хабиб, който е един от най-издръжливите бойци в света.

А другият проблем на Порие, е че той е добряк в живота. Обича да се бие, но най-много в ММА го

интересува спортната част. В клетката може и да е майстор, но никога няма да напсува или нагруби противник, а на всеки втори мач прави зрелище, което рядко босовете на UFC могат да подминат без да го наградят с бонус от $50 000.

Боецът намира огромна подкрепа и в съпругата си Джоли, с която се познават още от училище, когато са 14-годишни. През 2016-а им се ражда дъщеря, а жена му не пропуска нито един негов мач и винаги го следва. Двамата основават благотворителен фонд „Хубав бой“. А идеята идват през 2017-а. Тогава 7-годишният Аарон Хил, който живее в Лафайет, умира от генетическо разстройство на мозъка. Малчуганът мечтае за детска площадка, но докато е жив, никой не я построява. По-късно площадка за деца с ограничени възможности все пак е построена, благодарение на усилията на Порие и съпругата му.

„Направих го в памет на Арон“, признава Дъстин, който след боевете продава на търг екипировката си.

Тази след победата над Еди Алварес (САЩ) през 2018-а, например, е проданена за $8 000, като всичките средства отиват в благотворителния фонд.

Коментари

Задължително поле