Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Съпротивата срещу отбраната

Масово загубилата доверието на собствените си граждани управляваща партия на Франция, социалистическата, обяви тази седмица програмата си за предстоящите догодина президентски избори в Хексагона. Нищо значимо не би имало в тази информация, ако в платформата на съратниците на Франсоа Оланд – най-непопулярният политик в историята на световната социология (достигнал до 4% одобрение от сънародниците си) – не се предлага връщането на задължителната наборна военна служба във Франция. И полемиката в страната, в която революцията е национален рефлекс, бързо започна да се разгръща. За справка – противно на обявеното за задължително условие за приемането на България в НАТО през 2004 г., Франция, страна основателка на алианса, „закрива казармата“ едва през 2001 г. в резултат на процес, започнат през 1997 г. от президента Жак Ширак (консерватор).

Навремето това се случва с почти всеобщо одобрение от целия политически спектър, разделен тогава основно на традицонните „леви“ и „десни“, с един все още маргинален Национален фронт на Жан-Мари льо Пен, в „екстремистката ниша“ на френската политика. И не без основание! Франция е ядрена сила, която винаги е имала на разположение професионална войска – редовна и/или наемна, и в крайна сметка „защо пречите на младите да си живеят живота, а“?! Студената война свърши. Западът победи. Изтокът загуби. Задължителната военна служба е отживелица от средните векове (буквално). НАТО завинаги!

Другояче го виждахме света в края на ХХ век, а?!

Десетина и повече години по-късно ситуацията е доста по-различна. Във всякакъв мащаб. Европейски, средиземноморски, световен. Но да не се пилеем във всички посоки едновременно.

„Арабската пролет“ на света от 2011 г. се превърна в „арабското проклятие“ на Франция през ХХІ век и гангрената на ислямския фанатизъм, много по-модерен от християнския, проникна дълбоко в и без това фрагментираното френско общество. Неуправляемите от десетилетия гета на големите френски градове се превърнаха в естествени инкубатори на джихадисти – млади хора, омерзени от маргинализирането си от обществото, но ограмотени, образовани и с достъп до социалните блага, които същото осигурява за всички свои членове.

С убийствата на военнослужещи, деца и учители в еврейско училище в Тулуза през 2012 г.; терористичните нападения срещу редакцията на „Шарли ебдо“, стадиони, заведения и концертни зали в центъра на Париж през 2015 г.; срещу невинни хора на променадата в Ница тази година, които отнеха живота на стотици хора, концепцията за „сигурност“ във Франция днес е малко по-различна. Откъдето, по нашата логика, би дошла и идеята за връщането на казармата. Френските социалисти обаче са решили да апелират към „здравия разум на обществото“ и излагат идеята си като начин „да се върне уважението на младите хора“ към традиционните републикански ценности. Разбирайте,?казармата като граждански и обществен дълг. Иначе за националната отбрана армия има достатъчно.

Предложението на френските социалисти несъмнено е предизборен ход, насочен към избирателите на лидера на Националния фронт Марин льо Пен, която ще е един от най-вероятните кандидати на балотажа за президент през май 2017 г. И подобно предложение е единствената им възможна маневра предвид липсата на силен техен претендент за приемник на Оланд. Твърде много луфтове за обиране се натрупаха през последните пет години. Пък и ако имаха подръка силен лидерски материал, вече щеше да е изпъкнал. Обявилият се за кандидат Еманюел Макрон (38 г.) е прекалено „алтернативен“, за да спечели традиционния френски избирател, който с нищо не е по-различен от „традиционния“ брекзитанско-тръмповиден гласоподавател. Едновременно с това близо 80% от французите подкрепят връщането „под една или друга форма“ на задължителното военно обучение за мъжете на възраст от 8 до 30 години. Не говорим за „евтин предизборен пиниз“, както се разглеждат подобни теми у нас, а за въпрос, който пряко засяга тъканта на обществото. И оцеляването на нацията.
В Германия казармата е още валидна

Задължителната наборна военна служба в Германия е отменена от 1 юли 2011 г. с решение на федералното правителство, с което превръща Бундесвера в професионална армия. И ако навремето се налага промяна на съответния закон за въоръжените сили, конституцията на Германия никога не е коригирана. Разбирайте, че съответният член 12, който предвижда, че пълнолетните мъже може да се привикват на военна служба във всеки момент, все още е там. Сиреч връщането на “казармата” в Германия е въпрос на светкавично приемане на закон с обикновено мнозинство в Бундестага, с който се възстановява военната повинност. Проста работа!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. бенишев подбира фактите по-нескопосано дори и от дописник на земеделско знаме… визирам участието на франция в нато при де гол и износа на френска деморкация за либия.

    1. Comment-е, вие аналните булки нямате право да коментирате тук…;)

  2. Е,от 8 години,явно е от 18 до 30,но това си е полезно като опит за оцеляване и дисциплиниране,променяне отчасти на мирогледа за ценностите в живота,а французите могат да си го позволят финансово,но от друга страна като полза за въоръжените сили е съмнително,те и без това си имат първокласна армия.

Отговорете