Зрелостниците пишат по темата “Човекът и вярата” върху стихотворението “Вяра” на Вапцаров Седмокласниците преразказват откъс от роман на Бранислав Нушич

Парагвай откри посолство в Ерусалим, следвайки примера на САЩ

Военен уби с нож полицай заради жена

Наркодилър отърва решетките, ще плаща 5000 лв. глоба

Радев на срещата с Медведев: Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката

Показват 22 аквариума с пирани, речни чудовища и риби акробати в Търново 160 обитатели на речните и морски води от 46 вида риби са включени в изложбата „Подводен свят”

Кирил Добрев: БСП няма официална позиция за Таско Ерменков, но работата му е да задава въпроси

ДПС спечели отново кметското място в община Лозница Областният партиен шеф на движението става кмет

3-годишно дете загина в Сливен заради родителска небрежност

МВР: Задържаният в Марсилия българин е обявен за международно издирване през 2012 г.

Прокуратурата започва проверка за знаци и маркировки по пътищата

ГЕРБ внесоха сигнал в прокуратурата срещу Таско Ерменков – за тероризъм

Откриха намушкан пиян младеж в Търново, издирват извършителя

Баба Янка от Разлог навърши 100 години

Японски алпинист загина при осмия си опит да покори Еверест

Съпротивата срещу отбраната

Масово загубилата доверието на собствените си граждани управляваща партия на Франция, социалистическата, обяви тази седмица програмата си за предстоящите догодина президентски избори в Хексагона. Нищо значимо не би имало в тази информация, ако в платформата на съратниците на Франсоа Оланд – най-непопулярният политик в историята на световната социология (достигнал до 4% одобрение от сънародниците си) – не се предлага връщането на задължителната наборна военна служба във Франция. И полемиката в страната, в която революцията е национален рефлекс, бързо започна да се разгръща. За справка – противно на обявеното за задължително условие за приемането на България в НАТО през 2004 г., Франция, страна основателка на алианса, „закрива казармата“ едва през 2001 г. в резултат на процес, започнат през 1997 г. от президента Жак Ширак (консерватор).

Навремето това се случва с почти всеобщо одобрение от целия политически спектър, разделен тогава основно на традицонните „леви“ и „десни“, с един все още маргинален Национален фронт на Жан-Мари льо Пен, в „екстремистката ниша“ на френската политика. И не без основание! Франция е ядрена сила, която винаги е имала на разположение професионална войска – редовна и/или наемна, и в крайна сметка „защо пречите на младите да си живеят живота, а“?! Студената война свърши. Западът победи. Изтокът загуби. Задължителната военна служба е отживелица от средните векове (буквално). НАТО завинаги!

Другояче го виждахме света в края на ХХ век, а?!

Десетина и повече години по-късно ситуацията е доста по-различна. Във всякакъв мащаб. Европейски, средиземноморски, световен. Но да не се пилеем във всички посоки едновременно.

„Арабската пролет“ на света от 2011 г. се превърна в „арабското проклятие“ на Франция през ХХІ век и гангрената на ислямския фанатизъм, много по-модерен от християнския, проникна дълбоко в и без това фрагментираното френско общество. Неуправляемите от десетилетия гета на големите френски градове се превърнаха в естествени инкубатори на джихадисти – млади хора, омерзени от маргинализирането си от обществото, но ограмотени, образовани и с достъп до социалните блага, които същото осигурява за всички свои членове.

С убийствата на военнослужещи, деца и учители в еврейско училище в Тулуза през 2012 г.; терористичните нападения срещу редакцията на „Шарли ебдо“, стадиони, заведения и концертни зали в центъра на Париж през 2015 г.; срещу невинни хора на променадата в Ница тази година, които отнеха живота на стотици хора, концепцията за „сигурност“ във Франция днес е малко по-различна. Откъдето, по нашата логика, би дошла и идеята за връщането на казармата. Френските социалисти обаче са решили да апелират към „здравия разум на обществото“ и излагат идеята си като начин „да се върне уважението на младите хора“ към традиционните републикански ценности. Разбирайте,?казармата като граждански и обществен дълг. Иначе за националната отбрана армия има достатъчно.

Предложението на френските социалисти несъмнено е предизборен ход, насочен към избирателите на лидера на Националния фронт Марин льо Пен, която ще е един от най-вероятните кандидати на балотажа за президент през май 2017 г. И подобно предложение е единствената им възможна маневра предвид липсата на силен техен претендент за приемник на Оланд. Твърде много луфтове за обиране се натрупаха през последните пет години. Пък и ако имаха подръка силен лидерски материал, вече щеше да е изпъкнал. Обявилият се за кандидат Еманюел Макрон (38 г.) е прекалено „алтернативен“, за да спечели традиционния френски избирател, който с нищо не е по-различен от „традиционния“ брекзитанско-тръмповиден гласоподавател. Едновременно с това близо 80% от французите подкрепят връщането „под една или друга форма“ на задължителното военно обучение за мъжете на възраст от 8 до 30 години. Не говорим за „евтин предизборен пиниз“, както се разглеждат подобни теми у нас, а за въпрос, който пряко засяга тъканта на обществото. И оцеляването на нацията.
В Германия казармата е още валидна

Задължителната наборна военна служба в Германия е отменена от 1 юли 2011 г. с решение на федералното правителство, с което превръща Бундесвера в професионална армия. И ако навремето се налага промяна на съответния закон за въоръжените сили, конституцията на Германия никога не е коригирана. Разбирайте, че съответният член 12, който предвижда, че пълнолетните мъже може да се привикват на военна служба във всеки момент, все още е там. Сиреч връщането на “казармата” в Германия е въпрос на светкавично приемане на закон с обикновено мнозинство в Бундестага, с който се възстановява военната повинност. Проста работа!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. бенишев подбира фактите по-нескопосано дори и от дописник на земеделско знаме… визирам участието на франция в нато при де гол и износа на френска деморкация за либия.

    1. Comment-е, вие аналните булки нямате право да коментирате тук…;)

  2. Е,от 8 години,явно е от 18 до 30,но това си е полезно като опит за оцеляване и дисциплиниране,променяне отчасти на мирогледа за ценностите в живота,а французите могат да си го позволят финансово,но от друга страна като полза за въоръжените сили е съмнително,те и без това си имат първокласна армия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.