„Съпругата на Чайковски“ и „В твоите ръце“ на кино във Френския институт

Покрай Деня на влюбените на преден план излиза една интригуваща романтична динамика - тази между музиката и киното. Страстта между двете изкуства вдъхновява великолепни авантюри за сетивата. Някои от най-разкошните парчета екранно удоволствие в историята са среща именно между нотите и кадрите. През февруари сюблимната среща между мелодия и образ се материализира в месечната програма на Френския институт „На вълните на музиката“, която започна от 9 февруари и ще продължи до месец март с прожекции в зала „Славейков“

Този петък, 16 февруари, от 18:30 часа публиката ще има възможност да се потопи в историята със „Съпругата на Чайковски“ на прочутия режисьор Кирил Серебренников и с участието на Алена Михайлова и Один Бирон. Това е един филм за бурната връзка между Пьотър Чайковски, най-известният руски композитор на всички времена, и съпругата му Антонина Милюкова.

В събота, 17 февруари, он 19:00 часа е прожекцията на „В твоите ръце“ на Людвик Бернар, с Жул Беншетри, Кристин Скот Томас, Ламбер Уилсън. Матийо е младеж, обсебен от страстта си към пианото. Той живее в предградията и свири в парижкото метрото, където го забелязва Пиер, преподавател в консерваторията. След дребен грабеж Матийо се озовава зад решетките, откъдето го измъква Пиер, убеден в неговия талант.

Звук-картина, песен-танц, инструмент-въздух, струни-движение: всевъзможни комбинации, които разкриват всичко което киното и музиката могат заедно да обрисуват и изразят. Рок и класическа музика, френски шансон… Бунт и очарование, огорчение и екстаз, щастие и ритъм, смях и писъци: пъстра палитра от емоции, завещани от историческото римуване между кино и музика, които ще накарат хората да мечтаят и да танцуват заедно!

Входът е с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино