Сърбия е предотвратила 20 000 опита за незаконно пресичане на границата

Снимка: Архив

Обединените сили на сръбската армия и полиция са предотвратили 20 000 опита на мигранти за пресичане на държавната граница, съобщи сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович, цитиран от ТАСС.

Обединените сили на полицията и армията за последните шест месеца са предотвратили нелегалното преминаване в Сърбия на над 20 000 мигранти, днес всекидневно се извършват около 100 опита, уточни той при посещението си в центъра за мигранти в Обреновац, разполагащ с 6000 места.

Освен от вътрешния министър лагерът бе посетен от министъра на труда и социалните въпроси Александър Вулин и министъра на отбраната Зоран Джорджевич.

Вулин изтъкна, че Сърбия на практика е единствената страна в региона, която изпълнява обещанията си и подготвя планирания брой места за бежанци. По-рано той заяви, че в Сърбия в момента има 7000 мигранти и за всички има място в приемните центрове.

"В Брюксел някой на хартия затвори западнобалканския маршрут, но мигрантите продължават да пристигат и Сърбия беше принудена да изпрати на границите с България и Македония обединени патрули от военни и полицаи", каза Вулин за телевизия "Пинк".

Министърът изтъкна, че в приемните центрове за мигранти има свободни места, но всички мигранти предпочитат да стоят в бараки в Белград. Там според Вулин те се надяват да се свържат по-лесно с трафикантите, тъй като в бараките може да влезе всеки, а в приемните центрове се контролира кой влиза и излиза.

Вулин каза, че и Сърбия като много страни от Европейския съюз може да приложи сила и да изпрати принудително всички мигранти в центровете, но Белград иска "да запази имиджа си".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят