Сърбия и Гърция създадоха нов балкански съюз

Министър-председателите на Гърция и на Сърбия Александър Вучич и Алексис Ципрас договориха създаването на „Висш съвет“, който да заседава тази пролет в Солун и на който двете страни да обсъждат засилването на отношенията си, предаде “Макфакс“.

Алексис Ципрас по време на посещението си в Белград заяви, че двата народа са свързани помежду си чрез "традицията, историята, културата и духовните връзки" и че Гърция ще бъде стабилна в позицията си за Косово.

"Бъдещето на Балканите може да бъде изградено само въз основата на международното право, а не чрез интервенции и нарушаване на правилата. На Балканите вече няма място за такива неща", каза Ципрас, добавяйки, че е имал конструктивни преговори със своя домакин Вучич, подчертавайки важността на взаимното уважение.

"Подчертахме стратегическото значение от присъединяването на Сърбия към ЕС. Гърция активно и устойчиво подкрепя това. Признаваме, че има големи трудности и големи жертви, която сръбския народ трябва да понесе, за да изпълни тази цел, а ние ще ви помогнем в това", добави Ципрас.

Вучич заяви, че преговорите са били "дълги и сериозни", и че е било подчертано приятелството между сръбския и гръцкия народ. "Нашите преговори не бяха основани на това, което се е вършило в миналото, а на това, което трябва да правим в бъдеще", каза Вучич, добавяйки, че Сърбия подкрепя участието на Гърция в Берлинската процес, както и че е благодарна на Атина, тъй като тя не е признала Косово.

"Разговаряхме за отношенията, както и за значението да се поддържат традиционно добри връзки с Китай, Русия и други страни", заяви Вучич.

На въпрос дали Сърбия може да помогне за разрешаването на спора за името на Македония, Ципрас заяви, че Гърция иска да има добри отношения и сътрудничество с Македония, но това не може да се постигне ако другата страна пристъпва с националистически настроения, предаде “Радио слободна Европа“ в македонската си редакция.

"За да може някой да помогне при разрешаването на един проблем трябва и двете страни да желаят го решат. Ако едната страна иска, а другата не, колкото и да се опитва третата страна – проблемът не може да се реши. Не искаме да имаме различия и проблеми със съседните държави, искаме да решим и преодолеем различията и искаме да имаме сътрудничество.

Но всички трябва да разберат, че сътрудничеството и решението на проблемите не могат да се случат, когато някой отстоява иредентистички позиции и мании, които показват националистически настроения, които не отговарят на нашия регион и духа на времето", заяви Ципрас.

Той добави, че бъдещето на Балканите не може да бъде мания и държането на логика, която в миналото е струвала скъпо на народите от региона.

Вучич на въпрос за сръбска помощ относно спора за името подчерта, че Белград няма неканен да се намесва в решаването на проблема. Той добави, че Сърбия е малка държава и не може да има роля на голям световен лидер, който може да решава сложни проблеми.

Гръцкият министър-председател заяви, че страната му е готова да допринесе към това Сърбия да стане член на ЕС, предаде македонската медия “Плюс Инфо“.

„Готови сме да допринесем към набелязаната цел - Сърбия да стане член на Европейския съюз“ заяви днес гръцкият министър-председател Алексис Ципрас по време на посещението си в Белград, и добави, че неговата страна няма да промени позицията си по въпроса за независимото Косово.

Ципрас посочи че по време на разговора си със своя домакин сръбския министър-председател Александър Вучич е изложил убеждението, че Сърбия е ключова страна за мира в региона, и че вярва, че на днешната среща е направен значителен пробив, който ще подобри отношенията между двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа