Сърбия недоволна, че ЕС й оказва натиск да наложи санкции срещу Русия

Сръбският външен министър Ивица Дачич

Сръбският външен министър Ивица Дачич посочи в изявление, че „натискът върху Сърбия да приведе, казано дипломатично, външната си политика в съответствие с тази на ЕС…да наложи санкции срещу Русия, е напълно неприемлив”, предаде БГНЕС.

Върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини в понеделник представи доклада за общата политика на ЕС по сигурността и външните работи през 2016 година, в който се казва, че Брюксел „ще продължи да призовава Сърбия във все по-голяма степен да привежда политиката по сигурността и външните работи в съзвучие с общата международна политика и политика по сигурността на ЕС”.

Въпреки че Сърбия започна преговори за присъединяване към ЕС, тя си остава най-близкия съюзник на Москва на Балканите и отказва да се присъедини към наложените от Брюксел санкции срещу Русия заради кризата в Украйна.

„Сърбия желае да се присъедини към ЕС, но никога няма да извърши нещо срещу националните си интереси…Искаме да имаме добри отношения с всички, но не трябва да работим срещу собствените си интереси”, каза Дачич, който е и вицепремиер. Той косвено потвърди съобщенията на местни медии, че Сърбия се присъединява към Русия в изпращането на хуманитарна помощ за Сирия, като каза, че „ще изпратим помощ на Сирия, ако някой ни предложи да го направим”.

Кабелната телевизионна мрежа №1 съобщи вчера, че Сърбия ще се присъедини към държави като Беларус, Китай, Индия, Азербайджан и Казахстан в изпращането на хуманитарна помощ, организирано от Русия. Сръбският аналитик по въпросите на сигурността Зоран Драгишич каза пред №1, че изпращането на хуманитарна помощ при тези обстоятелства „може да бъде възприето като заставане на страната на Русия в сирийския конфликт”.

Според местни медии, помощта ще бъде изпратена с руски самолети, които може да излетят от летището в Ниш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия