Сърбия трябва да присъства на срещата в София, заяви Вучич

Сърбия трябва да присъства на срещата на високо равнище ЕС -Западни Балкани на 17 май в София, защото не би било добре страната да не присъства на среща, на която идват най-могъщите европейски лидери, заяви президентът Александър Вучич. Той ще се договори с премиера Ана Бърнабич кой да представлява Сърбия на форума, пише белградският вестник "Блиц".

"Получих покана, но да изчакаме още малко. Ще седнем с Ана /Бърнабич/ да се договорим, но трябва да присъстваме, би било лудост да не сме там", каза Вучич за ТВ Пинк от Букурещ, където вчера се състоя среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. В срещата участваха премиерите на Румъния, България и Гърция и президентът на Сърбия.

"Мислите ли, че ще е добре за Сърбия там /в София/ да бъдат и Ангела Меркел, и Еманюел Макрон, и всички най-важни европейски лидери, а Сърбия да я няма", отбеляза той.

"Испания може да си го позволи, защото е в клуба, а Сърбия не е в клуба. Сърбия трябва да работи за развитието си", каза Вучич.

Президентът подчерта, че срещата в София се организира от премиера и президента на България, ще дойдат представители на всички европейски страни и "не можем да забием нож в гърба на България и да кажем, че това не ни интересува, въпреки че те ни подкрепяха навсякъде и по различни начини".

Трябва да помним кой ни подкрепя, цитира вестник "Вечерне новости" част от изказването на Вучич пред сръбски журналисти в Букурещ. "За нас е изключително важно, че Румъния, Гърция и България открито ни подкрепят, че показват уважение към Сърбия и търсят подкрепа за приемането й в ЕС", каза той. "Румъния е най-голямата страна, България председателства ЕС, Гърция е може би с най-важното геостратегическо положение в Европа и тяхната подкрепа е открита, нескрита", каза Вучич.

"Те са наши приятели. Нашият народ трябва да знае това и трябва да помним кой ни е подкрепял, когато някои не искат това и се стараят да затруднят пътя ни към ЕС, а също са ни съседи", отбеляза сръбският президент.

Почти всички сръбски опозиционни партии и организации организират в Ниш голям протест под надслова "Къш от Ниш" днес, когато президентът Вучич ще пристигне в града, за да открие нова фабрика на германската компания Леони, съобщава вестник "Данас". Гражданите на Ниш от седмици протестират срещу намерението на правителството да поеме управлението на летището в града. Според Добрица Веселинович от инициативата "Да не даваме/давим Белград", чиито представители ще участват в протеста в Ниш, е важно да се покаже, че гражданските протести из цяла Сърбия се увеличават, че са свързани и трябва да се чуе гласът на обезправените граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа