„Сърдечни приятелки“ помага на болни от рак жени Омбудсманът Мая Манолова подкрепи кампанията на Нана Гладуиш

Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Пътуващ розов кемпер на фондацията на Нана Гладуиш „Една от осем“ започна обиколка из 25 градове в България, чиято цел е да оказва практическа помощ и подкрепа на страдащи от рак на гърдата жени.

Първата спирка на екипа бе във Варна, а стартът на кампанията, наречена „Сърдечни приятелки“ бе подкрепен от омбудсмана Мая Манолова. С кемпера пътуват психолог, гримьор, арт терапевт и кулинарен блогър. Според Вера Николова от фондацията с тяхна помощ дамите ще бъдат насърчени да се чувстват и да изглеждат добре, въпреки страшната диагноза. Затова на място се предлагат тюрбани, аксесоари и перуки, дават се съвети за храненето по време на химиотерапия и за разчитане на епикризи.

Броят на жените с рак на гърдата се увеличава, а възрастта на болните пада, коментира гръдният хирург от УМБАЛ „Св. Марина“ проф. Радослав Радев. Той представи единствения у нас мамограф-ехограф за триизмерна образна диагностика на млечната жлеза. С апарата лекарите от „Св. Марина“ могат да правят безопасно и прецизно многократни изследвания на пациентки на всякаква възраст.

„Тук съм, за да подкрепя битката на „Една от осем“ с рака на гърдата не просто като омбудсман, но и като една от всеки осем жени, чули страшната диагноза и минали през лечение. Знам ужаса, през който преминаваш поне в началото. Респектирана съм от работата на момичетата от фондацията, защото те помагат на жените в най-трудната част от битката, като им вдъхват кураж, сили, увереност и смелост. Не познавам лично Нана Гладуиш, но съм впечатлена. Огромен респект към нея, стискам й палци“, каза Мая Манолова. Тя подари на екипа на розовия кемпер осветена икона на Св. Богородица и още дузина по-малки икони за пациентки, които се лекуват в „Св. Марина“.

Омбудсманът се ангажира да организира кампания за профилактични прегледи, в която да бъдат обхванати максимален брой българки. „Важно е жените да разберат, че с 10 отделени за преглед минути могат да спасят живота си“, коментира Манолова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете