"Сърдечни приятелки" помага на болни от рак жени

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи кампанията на Нана Гладуиш

Пътуващ розов кемпер на фондацията на Нана Гладуиш "Една от осем" започна обиколка из 25 градове в България, чиято цел е да оказва практическа помощ и подкрепа на страдащи от рак на гърдата жени.

Първата спирка на екипа бе във Варна, а стартът на кампанията, наречена "Сърдечни приятелки" бе подкрепен от омбудсмана Мая Манолова. С кемпера пътуват психолог, гримьор, арт терапевт и кулинарен блогър. Според Вера Николова от фондацията с тяхна помощ дамите ще бъдат насърчени да се чувстват и да изглеждат добре, въпреки страшната диагноза. Затова на място се предлагат тюрбани, аксесоари и перуки, дават се съвети за храненето по време на химиотерапия и за разчитане на епикризи.

Броят на жените с рак на гърдата се увеличава, а възрастта на болните пада, коментира гръдният хирург от УМБАЛ "Св. Марина" проф. Радослав Радев. Той представи единствения у нас мамограф-ехограф за триизмерна образна диагностика на млечната жлеза. С апарата лекарите от "Св. Марина" могат да правят безопасно и прецизно многократни изследвания на пациентки на всякаква възраст.

"Тук съм, за да подкрепя битката на "Една от осем" с рака на гърдата не просто като омбудсман, но и като една от всеки осем жени, чули страшната диагноза и минали през лечение. Знам ужаса, през който преминаваш поне в началото. Респектирана съм от работата на момичетата от фондацията, защото те помагат на жените в най-трудната част от битката, като им вдъхват кураж, сили, увереност и смелост. Не познавам лично Нана Гладуиш, но съм впечатлена. Огромен респект към нея, стискам й палци", каза Мая Манолова. Тя подари на екипа на розовия кемпер осветена икона на Св. Богородица и още дузина по-малки икони за пациентки, които се лекуват в "Св. Марина".

Омбудсманът се ангажира да организира кампания за профилактични прегледи, в която да бъдат обхванати максимален брой българки. "Важно е жените да разберат, че с 10 отделени за преглед минути могат да спасят живота си", коментира Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве