ТИР се заби в къща в Борован, двама са ранени

17 млн. долара не стигнаха за първото Porsche Провали се търг за уникален автомобил от 1939 г.

Шофьор и моторист пострадаха при катастрофи в Търновско Единият е с пет счупени ребра

Марги Хранова и Дарко: Рецептата е да бъдеш истински

Бойко Борисов: Имаме предложения от други държави да ни защитават от хакери Обмислят законови промени, даващи възможност за големи заплати в администрацията за специалисти по киберсигурност

Приключи проверката в БНР Има данни за престъпление по служба, извършено от директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов

Започват проверки на шофьорите и автобусите, превозващи деца

Петьо Блъсков: Да спрем да мятаме насам и натам фразата „свобода на словото“ Оплескали са работата в БНР, а изборът на главен прокурор заприлича на конкурс за красота, каза главният редактор на в. "Труд" в интервю за БНТ

Малина Крумова: Е-тротинетките ще се третират като велосипеди

Гравитация има и в геополитиката Малинов е напълно неподходящ за изпълнение на конспиративни задачи за тайни служби

Какво е вегетарианец втора степен?

Граждани сигнализирали за пастора педофил още през 2015 г.

В столицата завършиха 64 хил. кв. м офиси

Влак дерайлира в час пик в Хонконг

Нено Димов: България е единствената държава в ЕС, наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне

Сърдечно-съдова болест покосява всеки втори с диабет

Ако заболяването бъде открито навреме и контролирано, се намалява вероятността  за усложнения

Доказано е, че приблизително 50% от хората с диабет умират в следствие на сърдечно-съдово заболяване. Факторите, свързани с повишена смъртност при тези пациенти, са мъжкият пол и голямата продължителността на това заболяване. То повишава с 2,5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Тревожните факти бяха изнесени във вторник при старта на национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечно-съдовия риск при хората със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2).

Инициативата е под надслов: „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и се организира от Българско дружество по ендокринология и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България, за да информира широката общественост за усложненията при пациентите със ЗДТ2.

Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и други. Някои традиционни рискови фактори са наличие на артериална хипертония, тютюнопушене, затлъстяване хипергликемия и други.

“Разпространението на захарния диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очаква през следващите години броят на хората по света с това заболяване да се увеличава прогресивно. Основната причина за смъртност при това заболяване са сърдечно-съдовите усложнения, които се явяват по-рано и имат по-бърза прогресия. Доказано е, че рискът от такива усложнения е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет в сравнение с общата популация, а когато ЗДТ2 е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е понижена средно с 12 години“, обясни ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова.

Захарният диабет тип 2 настъпва вследствие отпадане действието на инсулина – инсулинова резистентност.

Ако заболяването бъде открито навреме и правилно контролирано, се намалява вероятността  за допълнителни усложнения и тежки последствия от съпътстващи заболявания, характерни за ЗДТ2, категорични са специалистите. Това може да стане с правилно хранене, умерена физическа активност и избор на подходяща терапия.

21 милиона жени са с хипергликемия

Две от всеки пет жени  или 40% от представителките на нежния пол под 30 г. са с диабет. Това прави около 60 милиона в света. 21 милиона от бременните жени през 2015 г. са имали някаква форма на хипергликемия (повишена кръвна захар) през бременността. Това е свързано с повишено кръвно, голям плод, акушерски усложнения. В такива случаи се препоръчва специална диета, двигателна активност, отказа от тютюнопушене.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Диебетът повишава риска от Алцхаймер.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.