3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Няма как да защитим интересите на ЕС на Балканите, ако не защитим добрите отношения между Турция и Русия (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Арестуваха четирима мексикански полицаи за отвличането на трима италианци

Руснаците без национален флаг и на закриването на Олимпиадата, реши МОК

Археолози откриха древен некропол в Египет

В Южна Корея пристигна севернокорейска делегация на високо равнище

Мексиканският президент отлага визитата си в САЩ заради напрегнат телефонен разговор с Тръмп

Макрон и Меркел ще разговарят с Путин за прекратяването на огъня в Сирия

Сърдечно-съдова болест покосява всеки втори с диабет

Започна национална информационна кампания под надслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!”, организирана от Българско дружество по ендокринология и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България.

Ако заболяването бъде открито навреме и контролирано, се намалява вероятността  за усложнения

Доказано е, че приблизително 50% от хората с диабет умират в следствие на сърдечно-съдово заболяване. Факторите, свързани с повишена смъртност при тези пациенти, са мъжкият пол и голямата продължителността на това заболяване. То повишава с 2,5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Тревожните факти бяха изнесени във вторник при старта на национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечно-съдовия риск при хората със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2).

Инициативата е под надслов: „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и се организира от Българско дружество по ендокринология и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България, за да информира широката общественост за усложненията при пациентите със ЗДТ2.

Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и други. Някои традиционни рискови фактори са наличие на артериална хипертония, тютюнопушене, затлъстяване хипергликемия и други.

“Разпространението на захарния диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очаква през следващите години броят на хората по света с това заболяване да се увеличава прогресивно. Основната причина за смъртност при това заболяване са сърдечно-съдовите усложнения, които се явяват по-рано и имат по-бърза прогресия. Доказано е, че рискът от такива усложнения е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет в сравнение с общата популация, а когато ЗДТ2 е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е понижена средно с 12 години“, обясни ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова.

Захарният диабет тип 2 настъпва вследствие отпадане действието на инсулина – инсулинова резистентност.

Ако заболяването бъде открито навреме и правилно контролирано, се намалява вероятността  за допълнителни усложнения и тежки последствия от съпътстващи заболявания, характерни за ЗДТ2, категорични са специалистите. Това може да стане с правилно хранене, умерена физическа активност и избор на подходяща терапия.

21 милиона жени са с хипергликемия

Две от всеки пет жени  или 40% от представителките на нежния пол под 30 г. са с диабет. Това прави около 60 милиона в света. 21 милиона от бременните жени през 2015 г. са имали някаква форма на хипергликемия (повишена кръвна захар) през бременността. Това е свързано с повишено кръвно, голям плод, акушерски усложнения. В такива случаи се препоръчва специална диета, двигателна активност, отказа от тютюнопушене.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.