Съседите по-подготвени от нас при епидемия

В жълто са отбелязани страните, които са най-подготвени за епидемия, в оранжево са добре подготвените, каквато е България, а в червено - тези, които трудно ще се справят с такава заплаха. Снимка: ghsindex.org

България заема 61 място в класация от 195 страни

В една група сме с Китай

Съседните държави на България биха могли да отговарят по-добре на предизвикателствата при евентуална епидемия. Това сочи Индексът на глобалната здравна сигурност (GHS), който измерва способностите на здравните системи в света да се справят с евентуална заплаха като коронавируса, идващ от Китай.

Индексът представлява първата цялостна и сравнителна оценка на здравната сигурност на 195 страни в света, които спазват стандартите на Международните правила в здравеопазването. Той е проект на Инициативата за ядрена заплаха и Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс.

Според данните въпреки че родното здравеопазване би реагирало адекватно в подобна ситуация като тази с новия тип коронавирус, което ни поставя на 61 място в класацията, Гърция ни изпреварва сериозно (37 място), следвана от Турция (40 място), Сърбия (41) и Румъния (60). Единствено Северна Македония остава зад нас на 90 място.

В групата, в която попада и България, са повечето страни от Европа, Русия, части от Африка и Китай, който е на 51 позиция, с общ индекс 48.2, спрямо нашия от 45.6. Преди нас са и Литва, Полша, Чехия, Латвия, Естония, Белгия и Чехия, докато с по-лоши резултати са Руси (63 място) и Люксембург (67 място). България има добро ниво на здравеопазването, сочи индексът. Той сравнява страната ни спрямо средните коефициенти за останалите страни от групата. Ако средният коефициент на здравна превенция е 73, то у нас този показател е почти наполовина - 37.6. В Румъния той е 48.9, а в САЩ - 76.6. В установяването на болестите и поставянето на диагнози страната ни е на добро място - при международен индекс от 57, България разполага с 53.3. Най-добре подготвените държави според индекса са САЩ, Канада, Австралия, Тайланд, Франция, Великобритания, Швеция, Финландия, Дания, Швейцария, Нидерландия, и Словения.

 

37 500 случая на заразени

Изписаха първия японец, заразил се с коронавирус

Първият японец, който се зарази от коронавирус на територията на страната, в събота бе изписан от болницата, съобщи ТАСС, като се позова на агенция Киодо.

60-годишният шофьор на туристически автобус, който бе приет в болница в края на януари в префектура Нара, е преминал курс на лечение и благополучно е изписан. Това бе първият случай в Япония, при който предаването на болестта е станало от човек на човек - шофьорът е возил туристи от китайския град Ухан.

Епидемията от новия коронавирус, започнала в Китай, вече е довела до заразяването на повече от 37 500 души по света, съобщи Световната здравна организация в Пекин.

В Китай има 811 смъртни случая, а в континенталната част на страната потвърдените случаи на зараза са 37 198. Повечето от смъртните случаи са в централната китайска провинция Хубей, където новият тип коронавирус беше установен за пръв път през декември.

В Япония има 96 заразени, в Сингапур - 40, в Тайланд - 32, в Южна Корея - 27, в Малайзия - 17, в Тайван - 16, в Австралия, Германия и Виетнам - по 14. В САЩ случаите са 12, отделно американец почина от коронавируса в Китай.

Във Франция случаите са 11, в Обединените арабски емирства - 7, в Канада - 6, във Филипините - 3, един от които смъртен.

Във Великобритания, Индия и Италия - по 3, в Русия и Испания - по 2.

По един установен случай има в Белгия, Камбоджа, Непал, Швеция, Шри Ланка и Финландия.

Коментари

Задължително поле