Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Съставиха актове на четирима нелегални търговци на “Женския пазар”

Четири акта състави Столичният инспекторат на търговци, които продават без разрешение на тротоара на бул. „Сливница“, водещ към „Женския пазар“. Акцията срещу незаконните търговци се проведе съвместно с полицаи от сектор „Общинска полиция“ към СДВР.

Незаконните търговци казаха, че искат да плащат, за да продават там, но таксата от около 40 лв. на ден не е по силите им, тъй като дневно изкарвали между 10 и 20 лв.

„Ние имаме нужда от хляб и от прехрана. Нямаме възможност да плащаме големи наеми. Ние сме дошли за 10-20 лв. да си изкараме. Искаме да работим законно. Да ни определят места и да ни кажат някаква по-ниска такса“, настоя Цветелина, за която този акт е трети.

Нейна колежка каза, че преди време плащали по 6 лв. на ден, но изведнъж спрели да ги взимат от управата на пазара. Тя се оплака, че децата й стояли гладни и също като Цветелина е съгласна да започне да работи легално.

„Ние искаме да си платим, ама да не е 40 лв. на ден, да е 10-15 лв.“, добави Андрей Арсенов и посочи, че от продажбата на цветя обикновено изкарва по 15-20 лв. на ден. Младият мъж посочи, че вчера е изкарал 11 лв. и поясни, че те стоят там от 10 до 14 ч., а не цял ден.

Арсенов признава, че с дейността си пречат на легалните търговци, но по думите му, държавата не им давала друг избор.

„Незаконните търговци идват всеки ден на пазара. Постилат едни чаршафи и започват да продават. При направена забележка от нас те проявяват агресия към нас, легалните търговци, които имаме касови апарати и плащаме данъци. Сред тези търговци има и лица от криминалния контингент“, каза продавачка, която от съображения за сигурност не пожела да застане с лицето си и да си каже името. Тя добави, че за проблема са сигнализирали Столичната община през септември 2019 г. и са поискали от нея на пазара да има постоянно присъствие на контролиращи, но все още няма реакция.

Според нея ситуацията на пазара се усложнява всеки ден след 17 ч., когато институциите вече не работят.

„Заради този проблем хората не искат да идват на пазара, защото се страхуват. Ние не може да работим. От управата на пазара позволяват, срещу заплащане, тук да продават хора, които нямат документи за произход на стоката, касов апарат, регистрирана фирма. До въпросния търговец, който е платил се настаняват още амбулантни търговци и така се оказва, че за изрядните търговци държавата е мащеха, а за неизрядните – майка“, казва още тя и добави, че непрекъснато търсят съдействие от тел. 112, но не получават помощ.

Тя подчерта, че вече и те се страхуват от незаконните търговци, които когато се струпат там стават агресивни, а при една от забележките на легален търговец към нелегалните да не пречат, той бил заплашен с убийство.

На този фон от Столичния инспекторат отчитат ръст в броя на извършените проверки, съставени актове и приходи, дошли от тях.

„През 2019 са съставени над 1700 акта на различни видове незаконни търговци. През 2019 г. са събрани над 2 млн. лв. от нашият контрол. В сравнение с минали години сумата е била 1 млн. – 1,3 млн. лв. Мога да кажа, че търговците вече стават все по-лоялни към бюджета на Столичната община. Този контингент, който днес видяхме обаче не очакваме да станат лоялни към данъкоплатците“, подчерта директорът на отдел ”Контрол на търговската и рекламната дейност” в Столичния инспекторат инж. Янислав Чулев.

Той поясни още, че работят съвместно с управите на пазара, за да се осигурят по-достъпни възможности за наемане на сергия и такъв успех вече са постигнали с ръководствата на пазара „Димитър Петков“ и на „Женския пазар“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.