Съставят актове на 15 стопанства за домашни свине

Снимка: Архив

В 15 домашни стопанства, попадащи в 20-километровите зони около промишлените свинеферми в област Сливен, и към момента се отглеждат свине. На собствениците им ще бъдат съставени предупредителни протоколи и актове за административни нарушения, съобщиха от Областната епизоотична комисия. От там припомниха, че според указаните от Националния епизоотичен съвет мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете, ако собствениците доброволно умъртвят прасетата в обектите от типа "заден двор", ще могат да усвоят месото им. В противен случай животните ще бъдат евтаназирани. По данни на ОДБХ, 98 процента от отглежданите животни домашните кочини в 20-километровите зони в областта са доброволно заколени.

През миналата седмица са били отстреляни 4 диви прасета, пробите за африканска чума по свинете са отрицателни. Изградени са още 7 селективни капана. Продължава дезинфекцията на местата за смет около пътищата от републиканската мрежа и автомагистрала "Тракия". Земеделският министър е бил запознат с направеното от сливенските ловджии предложение част от средствата, които внасят като отчисления в държавата, да се върнат при тях за изпълнения на мероприятия срещу разпространението на острата зараза по свинете.

В 20 области в страната са регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Сливен е една от 8-те области, в които засега няма открито огнище.

Коментари

Задължително поле