Състезание по търкаляне на бурета стягат за Трифон Зарезан в Сухиндол

Състезание по търкаляне на бурета ще се се проведе на 11 февруари на централния площад в Сухиндол. Желаещите да участват трябва да са навършили 18 години. Ще се търкаля 225 литрово празно буре, тип „Барик“. Класирането ще се извършва по време, като за победител ще бъде обявен най-бързо преминалия състезателното трасе. Отличеният на първо място ще получи 30 литрово професионално дъбово буре, пълно с червено вино. Вторият по време ще бъде награден с бутилка вино, баница и суджук, а третият в надпреварата ще грабне бутилка вино. Всички участници ще получат грамота за участие.

Състезанието е част от програмата на община Сухиндол, посветена на Трифон Зарезан. Проявите започват още на 9 февруари с изложба на учениците от СУ „Св. Климент Охридски” под надслов “In vino veritas-за истинското вино и истината в него”. Експозицията ще бъде подредена в Народно читалище „Трезвеност 1870“ .

Кулминацията на празника, разбира се, е на 14 февруари, като в 9 часа в храм “Св.св.Петър и Павел” ще започне празнична Света литургия за благоденствието на община Сухиндол. С шествие множеството ще се насочи към местността „Димчански завой”, където ще бъдат зарязани лозята. Празникът ще завърши с хора на Централния площад на Сухиндол.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.